Kyrkans secondhandaffär Gåvorna på Norr, får stora mängder kläder och textilier varje dag, omkring två säckar dagligen. Det mesta går att använda, annat kan återbrukas, men en del får köras till tippen.
‒Det är inte så mycket skräp som lämnas. Men det är väldigt individuellt. En del säger "ni kanske kan sälja det här", och så är det fina märkeskläder. En del andra har rensat källaren och tycker att de har fina saker och man vill knappt ta i det. Ungefär en bil varannan vecka går till tippen, men då är det osäljbara möbler med också. Men jag tycker inte att någon använder oss som soptipp, säger Ulf Johansson, föreståndare på Gåvorna.
De senaste dagarna har ett inlägg på Facebook av Röda korset i Halmstad uppmärksammats. Hälften av det som skänks dit är osäljbart. Förra veckan fick Halmstadsbutiken köra 250 kilo osäljbara kläder till soptippen, något som kostar både pengar och tid. Nu vädjar man om att bara få säljbara gåvor från givarna.
Katrine Plan är ordförande i Katrineholms Röda kors-krets och hon konstaterar att butiken Kupan inte får skräp i gåvor, utan sådant som folk vill skänka.
‒Det är klart att det kan komma sådant i säckarna som inte går att sälja. Vi får sortera. Vi gör i ordning säckar till en central i Örebro, som skickar vidare till Holland, där de gör papper av det som förr kallades lump, säger hon.
Kyrkans Gåvorna tar hjälp av Studieförbundet Sensus och "Morgongåvorna", som sorterar, tvättar och stryker allt som kommer in.
‒Smutsigt tar vi ingen hänsyn till eftersom vi tvättar allt. Om det är målarfärg på kan vi inte göra så mycket, men vanlig smuts tvättar vi. Däremot om vi får in noppriga och trasiga saker kan vi inte sälja dem, men vi återvinner mycket, säger Anita Blidh, som ansvarar för Morgongåvornas verksamhet.
Morgongåvorna återbrukar mycket genom att sy om gamla kläder och textilier.
‒Vi syr väskor, kuddar, dockkläder, mössor.
En del av det som skänks till Gåvorna skickas vidare till Köping, där en församling regelbundet skickar hjälpsändningar till Estland och Lettland.
‒Just nu är det mycket höstkläder som går dit. Men kan vi inte sälja det i butiken kan vi inte skicka dit det heller, de vill också ha hela och rena kläder, säger Anita Blidh.