De får ny chans i livet som traineekockar

Sedan februari har sju katrineholmare påbörjat en ny yrkesresa. De har fått plats på en ny traineeutbildning som kockar, ett av Sveriges bristyrken just nu.

Ha Doan jobbade tidigare på Ericssons fabrik i Katrineholm när den lades ner. Nu utbildar hon sig till kock i en ny traineesatsning tillsammans med bland annat Kristoffer Åhlund och Erik Gerdes som skär lök bakom henne.

Ha Doan jobbade tidigare på Ericssons fabrik i Katrineholm när den lades ner. Nu utbildar hon sig till kock i en ny traineesatsning tillsammans med bland annat Kristoffer Åhlund och Erik Gerdes som skär lök bakom henne.

Foto:

Övrigt2017-03-06 07:00

Det råder kockbrist i Sverige och i höstas insåg kommunens chef för mat och måltid, Robert Henriksson, hur man kunde slå flera flugor i en smäll: få fler kockar och samtidigt hjälpa långtidsarbetslösa och andra som behöver en ny chans i livet.

Resultatet är en 42 veckor lång traineeutbildning för kockar, ett samarbete mellan Katrineholms kommuns mat och måltidsenhet, Viadidakt, Arbetsförmedlingen och Restaurangskolan.

– Det finns 7000 lediga kockjobb i Sverige i dag, säger Mikko Virkkunen, lärare på Restaurangskolan på Lindengymnasiet där utbildningen genomförs tillsammans med praktik på kommunens storkök.

Hälften av utbildningen är praktikbaserad och efteråt är de fullt anställningsbara kockar, berättar Robert Henriksson.

– De kan få sommarvikariat i kommunens storkök, vi tar enbart in vikarier från Restaurangskolan, det brukar bli en sju åtta stycken per år, säger Robert Henriksson.

Tre av de sju traineekockar som nu fått en ny chans i livet är Erik Gerdes, Ha Doan och Kristoffer Åhlund.

– Jag gillar att laga mat och hade svårt att hitta jobb så jag sökte på Google och såg den här utbildningen, säger Erik Gerdes.

– Jag har jobbat på Ericsson i över tio år och sedan lades fabriken ner, så jag började fundera och sökte det här via arbetsförmedlingen, säger Ha Doan.

Kristoffer Åhlund är däremot en udda fågel i gänget. Han är bara 19 år gammal, hoppade av gymnasiet i förtid och har fått dispens för att gå traineeutbildningen. Man måste annars vara 20 år eller äldre.

– Jag hade redan tre månader i ryggen på kommunens storkök när jag sökte det här, säger han. Nu vill jag laga mer mat från grunden och på så sätt förbättra skolmaten.

Vad vill ni göra i framtiden?

– Jag vill jobba i kommunens storkök, säger Ha Doan.

– Jag vill jobba några år i kök eller restaurang och sedan öppna en foodtruck eller en egen restaurang så småningom, säger Erik Gerdes.

– Jag vill bli kock i storkök och laga hälsosam mat för barn i Katrineholm, säger Kristoffer Åhlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!