– Mellan valen tenderar politiken att vara ganska tyst. Budget är ett sätt att visa hur vi vill prägla Katrineholm i vår ideologiska anda, säger Jesper Ek.
– Att peka på vad vi vill. Inte vad vi inte vill att de andra ska göra, som det ofta är i valrörelsen, inflikar Björn Wahlund.
– Budget visar konkret hur vi vill prioritera och genomföra satsningar, säger Inger Hult.
De tre utgör halva det team inom Liberalerna som under en dryg höstmånad har manglat fram den slutprodukt som är partiets budget för 2019. Budgetprocessen är dock längre än så – i praktiken började den i våras med avbrott för valrörelsen.
På måndag röstar L-gruppen i fullmäktige mot S- och M-majoritetens budget till fördel för sitt eget förslag. C, KD, V, MP och SD har också egna budgetar att ställa sig bakom. Styrkeförhållandet i fullmäktige innebär dock att inget av alternativen har skuggan av en chans.
Med det sagt, är skuggbudgetarna av stor vikt både för partierna och demokratiprocessen.
Med budget sätter partierna sina ideologiska övertygelser i ett sammanhang och påvisar vilka frågor de tänker driva hårdast under mandatperioden. Budget kan därmed också ses som ett trovärdighetskvitto gentemot väljarna. Stor vikt läggs vid att koppla samman valmanifest och budgetförslag.
– Annars kan allmänheten få känslan av att höger hand inte vet vad vänster gör, säger Ek.
De sex budgetalternativen utgår från samma ekonomiska förutsättningar. Sedan upphör likheterna.
MP, till exempel, har skapat ett tjockt dokument med visioner och konkreta förslag. De ekonomiska justeringarna är dock få. SD:s budget är en av de tunnaste i sidantal, men mer frikostig än någon annan i fråga om omprioriterade pengar. L:s är relativt kortfattad.
– Vi har försökt knyta alla satsningar till mätbara mål och se hur satsningarna kan vara långsiktigt hållbara. Sedan vet vi inget om hur rikspolitiken och olika händelser kommer att påverka oss, säger Ek.
L:s budget sammanfattas kort nedan tillsammans med övriga förslag. Viktigast för partiet är att ge extra pengar till en bred och långsiktig satsning på skola och förskola. Ingen annan sektor påverkar så avgörande framtiden för individer, samhälle och kommunens utveckling.
Under nästa år vill L skjuta till sju miljoner kronor mer än majoriteten till skola/förskola. Det är en del av en mångmiljonsatsning under tre år. Men siffrorna på pappret är inte viktigast. Det är viljeriktningen.
– Sju miljoner extra ett år låter som ingenting. Men med 35 miljoner på tre år visar vi tydligt hur viktig satsningen är.
Här ett axplock av hur oppositionen vill plussa på, dra ifrån och prioritera om:
LIBERALERNA
Prioriterar: skola, förskola, omsorg, bostadsförsörjning.
Plussar på: sju miljoner till bildningsnämnden som en del av en treårig satsning på förbättrade skolresultat samt fler personal i förskolan. Sex miljoner till bemanning och förbättrad arbetsmiljö i vård- och omsorgsnämnden. Tre miljoner till Viadidakt för fler arbetslösa och nyanlända i arbete eller studier.
Drar ifrån: tio miljoner ur kommunstyrelsens budget och tre ur service- och tekniknämndens. Finansierar extrasatsningen på Viadidakt med minskad ram för socialnämnden.
Övrigt: är emot bygget av Järvenskolan, tvekar om behovet av p-hus på Norr. Vill lägga ut delar av service- och tekniknämndens verksamheter på entreprenad.
CENTERPARTIET
Prioriterar: skola, äldreomsorg, företagande, landsbygd, miljö.
Plussar på: 20 miljoner kronor till ökad bemanning, minskad sjukfrånvaro och höjd kvalitet inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter. 3,5 miljoner till bildningsnämndens landsbygdsskolor. Vill ombilda bygg- och miljönämnden till en samhällsbyggnadsnämnd, och ge den 1,5 miljoner extra till att återinföra bidraget till enskilda vägar samt skynda på utfasningen av gifter i förskolans verksamhet.
Drar ifrån: tio miljoner ur kommunstyrelsens budget för kommunledningsförvaltning och en miljon ur medel till förfogande.
Övrigt: vill minska investeringen i Nya stråket, ljussätta cykelbanan till Forssjö och utreda framtidens Resecentrum.
KRISTDEMOKRATERNA
Prioriterar: skola, förskola, äldreomsorg, utbildning, personalfrågor.
Plussar på: åtta miljoner till fler anställda och ökad kvalitet i vård- och omsorgsnämnden. Fem miljoner till socialnämnden, inklusive satsning på fler manliga anställda. 3,5 miljoner till bildningsnämnden för höjda skolresultat och fler händer, gärna manliga, i barnomsorgen. Två miljoner till Viadidakt för fler arbetslösa i arbete eller studier.
Drar ifrån: sju miljoner ur kommunstyrelsens budget.
Övrigt: säger nu helt nej till bygget av Järvenskolan. Vill vidareutveckla Djulö och stänga av för biltrafik mellan allén och Gatstubergsbacken.
MILJÖPARTIET
Prioriterar: klimat och miljö, skola och förskola, omsorg.
Plussar på: en miljon till bildningsnämnden. Vill bland annat öka personaltätheten i skola och förskola, minska barngrupperna och se en generell höjning av personalens kunskaper om neuropsykiatriska funktionshinder. En halv miljon kronor extra vardera till bygg- och miljö- och service- och tekniknämnderna.
Drar ifrån: två miljoner ur kommunstyrelsens medel till förfogande.
Övrigt: MP beskriver sitt budgetförslag som ”en justering på marginalen” i fråga om siffror, men motsatsen i fråga om innehåll och förändringsvilja.
SVERIGEDEMOKRATERNA
Prioriterar: äldre- och handikappomsorg, skola, trygghet, invandring.
Plussar på: rejält i ram för vård- och omsorgsnämnden (drygt 11,1 miljoner) och bildningsnämnden (11 miljoner). I omsorgen vill SD se fler platser, ökad bemanning och förbättrade arbetsvillkor. I skolan: höjd lärarstatus, fler vuxna som skapar trygghet, ansvaret för introduktionsutbildning överförs till Viadidakt.
Drar ifrån: drygt 30 miljoner i socialnämnden. "Att leva på försörjningsstöd ska inte vara en karriär." Skär även i budget för kommunstyrelsen med fyra miljoner, Viadidakt med drygt 3,5 och kulturnämnden med 2,2 miljoner.
Övrigt: budget innehåller flera förslag i linje med SD:s syn på svenskhet som ett sammanhållande kitt i samhället: svensk husmanskost inom äldreomsorgen; krav på invandrad omsorgspersonal att lära sig svensk kultur och historia; krav på att det ska talas svenska i skolkorridorerna.
VÄNSTERPARTIET
Prioriterar: skola, förskola, omsorg, arbete, arbetsmiljö.
Plussar på: fem miljoner till socialnämnden, som V anser är underfinansierad. Bildningsnämnden får tre miljoner extra för att minska barngrupperna och öka personalstyrkan i förskolan, mer resurser till elevhälsan, modersmålsundervisningen och insatser för barn med särskilda behov.
Drar ifrån: fem miljoner ur budget för kommunstyrelsens samhällsbyggnadsförvaltning.
Övrigt: halverar investeringskostnaden för Nya stråket och satsar ett par hundra tusen kronor på temaparker. V vill avvakta med majoritetens avsikt att bygga till restaurangen i Stadsparken. Önskar först en utredning av hur parken ska bli en träffpunkt för alla katrineholmare.