I sitt rum på Strandgården sitter Naemi Stein i sällskap med Carin Clasén och Benny Lindström, som båda två har anhöriga på samma avdelning. De vill dra i nödbromsen och berätta om en äldreomsorg som spårat ur efter personalneddragningar och en ständigt snurrande vikariekarusell. Trion berättar att nattetid ansvarar två personer för 32 boende fördelade på två våningsplan. De säger att personalstyrkan är knapp även dagtid och det är bland annat svårt att hinna hjälpa boende på toaletten.
‒Vi som bor här är utelämnade och har ingen som för vår talan. Personalen vill att vi framför hur pressade de är, själva törs de inte ställa upp och berätta, säger Naemi Stein som har bott på Strandgården i fyra år.
Hon säger att det blivit en stor försämring det senaste året.
‒Jag undrar hur många personaltimmar som har försvunnit. På morgnarna kommer två anställda som ska hjälpa alla oss åtta upp, hjälpa till med hygien, påklädning och fixa frukost. Vi är en vårdtung avdelning och fem av oss behöver lyft när vi ska flyttas ur och i säng och på toa, berättar hon.
Det extra som förr gav guldkant åt tillvaron har försvunnit under Naemi Steins år på Strandgården.
‒Det har blivit oerhört mycket sämre. Sysselsättning och hemtrevnad kan man bara glömma. Förut fick vi gå ut mer, men promenadgruppen har dragits in.
Carin Clasén gör täta besök på äldreboendet eftersom hon har upplever att verksamheten inte fungerar.
‒Jag och min syster har hittat mamma i dåligt skick och vi vill inte att hon ska fara illa. I går fick min svärmor säga till när klockan var över 09.00 och hon ännu inte hade fått frukost. Tidigare i veckan var mamma utslagen när jag kom och jag misstänker att hon hade vätskebrist, säger hon.
Carin Clasén ifrågasätter om reglerna kring nattfasta följs, eller om det blir för långt mellan måltiderna.
‒Får de äldre för lite näring får de infektioner. Flera på avdelningen har fått urinvägsinfektion och då behöver man god kost och 5–7 toalettbesök per dag.
Även Benny Lindström ställer sig frågande till hur äldreomsorgen sköts i kommunen.
‒Det är väldigt konstigt att de höjer taxorna samtidigt som de drar in personal. Kommunen har 96,3 miljoner kronor i reservkapital. Varför inte använda en del av det till de äldre som har genererat välfärden och borde få ha det bättre på ålderns höst. Personalen som gör så gott de kan, men är man själv på åtta boende är det klart att man blir pressad. Allt faller tillbaka på politikerna. De skulle ju kunna provbo en vecka! föreslår han.