– Vi bakar alltid kleja-kakor i december så att det finns många till julen. Vi brukar äta dem till frukost med en speciell vit ost. Men kakorna passar också till kaffet. Och även vinbladsdolmar är ett måste till julen, berättar Satenik som varit i Sverige i fyra år.
Judy kommer från östra Syrien och Satenik från västra Irak. Båda är armenier och kristna katoliker som flytt på grund av kriget. Hemstäderna ligger inte så långt från varandra och jultraditionerna är i stort sett desamma. I Sverige är det intresset för sång som fört dem tillsammans.
– Vi träffades första gången på språkkafé i Fors församlingshem. Där fick vi veta att det fanns en kör som vi kunde vara med i – Kloster kyrkokör. Nu är vi med i tre olika körer, säger Judy som kom till Sverige för två år sedan.
Även om det mest är maten som skiljer våra jultraditioner åt, har Judy lagt märket till en annan sak som är annorlunda i Sverige:
– För oss är julen en mycket religiös högtid där Jesu födelse är det viktigaste. I vår hemstad går alla i kyrkan både på julaftonen och på juldagen. Jag blev mycket förvånad när jag förstod att det finns barn i Sverige som inte vet varför julen firas, säger Judy.
Satenik och Judy har förberett baket av kakorna och visar hur man gör degen. Och som i alla matprogram finns även färdiga som vi får smaka. Och ja, de smakar ungefär som kryddstarka pepparkakor – gott!
Vinbladsdolmarna heter på syrianska ylanji om de är vegetariska och ybra om de är fyllda med köttfärs. På spisen står redan en kastrull full med dolmar och kokar. När de är klara vänder Satenik kastrullen upp och ned på ett fat och hela maträtten blir som en stor, kompakt tårta. Smaken är syrlig och känns mycket fräsch med det vegetariska innehållet – helt enkelt en bra vegetarisk rätt att ställa på julbordet.
Och – ja, tomten kommer även hem till Judy och Satenik, men på vilken dag kan skilja sig från familj till familj.
– Tomten ger julklappar till alla barn, men det kan bli på julafton eller juldagen, eller som i min familj på nyårsafton, säger Judy.