De bjuder gott från Mellanöstern

Julgranen finns där liksom krubba med vise män, Maria och Jesus. När Judy Kanj och Satenik Garapetfirar jul skiljer den sig inte mycket från svenska jultraditioner. Men julskinkan finns inte på julbordet, däremot mycket annat gott. I dag bjuder tjejerna på två recept som är ett måste för dem när julen nalkas.

Övrigt2017-11-15 06:00

– Vi bakar alltid kleja-kakor i december så att det finns många till julen. Vi brukar äta dem till frukost med en speciell vit ost. Men kakorna passar också till kaffet. Och även vinbladsdolmar är ett måste till julen, berättar Satenik som varit i Sverige i fyra år.

Judy kommer från östra Syrien och Satenik från västra Irak. Båda är armenier och kristna katoliker som flytt på grund av kriget. Hemstäderna ligger inte så långt från varandra och jultraditionerna är i stort sett desamma. I Sverige är det intresset för sång som fört dem tillsammans.

– Vi träffades första gången på språkkafé i Fors församlingshem. Där fick vi veta att det fanns en kör som vi kunde vara med i – Kloster kyrkokör. Nu är vi med i tre olika körer, säger Judy som kom till Sverige för två år sedan.

Även om det mest är maten som skiljer våra jultraditioner åt, har Judy lagt märket till en annan sak som är annorlunda i Sverige:

– För oss är julen en mycket religiös högtid där Jesu födelse är det viktigaste. I vår hemstad går alla i kyrkan både på julaftonen och på juldagen. Jag blev mycket förvånad när jag förstod att det finns barn i Sverige som inte vet varför julen firas, säger Judy.

Satenik och Judy har förberett baket av kakorna och visar hur man gör degen. Och som i alla matprogram finns även färdiga som vi får smaka. Och ja, de smakar ungefär som kryddstarka pepparkakor – gott!

Vinbladsdolmarna heter på syrianska ylanji om de är vegetariska och ybra om de är fyllda med köttfärs. På spisen står redan en kastrull full med dolmar och kokar. När de är klara vänder Satenik kastrullen upp och ned på ett fat och hela maträtten blir som en stor, kompakt tårta. Smaken är syrlig och känns mycket fräsch med det vegetariska innehållet – helt enkelt en bra vegetarisk rätt att ställa på julbordet.

Och – ja, tomten kommer även hem till Judy och Satenik, men på vilken dag kan skilja sig från familj till familj.

– Tomten ger julklappar till alla barn, men det kan bli på julafton eller juldagen, eller som i min familj på nyårsafton, säger Judy.

Kleja

Syrianska torra kakor som påminner om pepparkakor för att de innehåller så många kryddor, bland annat kanel. De kan ätas till frukost med ost men är också goda att ha till kaffe eller te. Kryddorna och växtfettet hittar man oftast i utländska butiker.

Måtten är inte exakta, degen ska bli fast men inte hård och ska jäsa en timme innan den bakas ut till en centimeter långa korvar som rullas ihop till en kaka. Kan också fyllas med dadlar eller kokos.

Deg

125 gram rumstempererat smör

2 dl strösocker

1,5 dl vatten

1,5 dl olja

1 msk samni (växtfett, går att ersätta med lite mer olja)

ca 35 gram jäst

0,5 msk kanel

1,5 msk brödkrydda som innehåller anis

1,5 msk svart kummin

1 kryddmått salt

ca 800 gram vetemjöl

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150–180 grader.

2. Lägg jästen och sockret i ljummet vatten (1,5 dl) så att det löser upp sig.

3. Blanda mjöl och kryddorna i en skål.

4. Tillsätt oljan och växtfettet.

5. Häll i vattnet med jästen och sockret, lite i taget. Använd gärna en matberedare. Degen ska bli fast men inte hård.

6. Klä en plåt med bakplåtspapper.

7. Rulla ut degen ca 1cm tjocklek, gör runda kakor och tryck ihop. Pensla kakorna med ägg.

8. Grädda i ca 12-15 min så att kakorna får en gyllen brun färg.

9.. Låt kakorna kallna så att de blir hårda.

10. Kan förvaras i frysen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om