För eller senare falnar förälskelsens rosenrött skimrande glöd och när vardagens slitningar tar vid är det lätt hänt att parrelationer börjar knaka i fogarna. Det kan vara svårt att nå fram till varandra, det grälas om småsaker och man funderar över vad man egentligen har gemensamt. Det kan också hända att man tappar bort kärleksrelationen när familjen växer.
Det finns skeden i livet när parförhållanden sätts på hårda prov. Det kan handla om att en tuff ekonomisk situation, att man blir föräldrar, när någon varit otrogen eller när plötsliga krissituationer inträffar.
Bakom en anonym mörkbrun trädörr på Vasavägen i Katrineholm finns en sfär av värme och förståelse. Här tar Lena Sundström och Kristina Palm emot på familjerådgivningen som har öppet tre dagar i veckan. Samtalsrummens inbjudande fåtöljer och en stilla ro är en bra arena för samtal när orden tagit slut och relationen har gått i baklås.
‒De som kommer hit vill oftast förändra eller förbättra sin parrelation. Målsättningen är att man ska få tid inom två veckor och de flesta erbjuds en tid inom en vecka. Vi har en stark sekretess och anonymitetsskydd, förklarar Lena Sundström.
‒Men man måste lyfta luren och boka tid själv. Man blir aldrig remitterad hit, man får söka själv, inflikar Kristina Palm.
Många som besöker familjerådgivningen säger efteråt att man borde kontrollbesikta sin relation varje år på samma vis som man gör med bilen. Sundström och Palm är rörande överens om att det är klokt att söka till familjerådgivning innan man har samlat på sig för mycket och tröskeln är hög.
‒Man ska inte vänta tills man är nära separation. Kommer man tidigt är det större chans att göra något åt situationen. Det är lätt att man tar sin relation för given och då blir man överraskad när den ena inte vill längre, säger Lena Sundström.
Att stanna upp och fundera vad man vill med sitt förhållande och vilka förväntningar man har på varandra är värdefullt oavsett vilket beslut man landar i.
‒Frågan är om man ska jobba för att reparera eller separera och det finns inget enkelt svar. Vad som är ett lyckat mål är olika för alla och det är inte vi som sätter normen. En del som kommer hit har bestämt sig för att lämna varandra, men vill arbeta med relationen för att minska konflikter för barnens skull, säger Kristina Palm.
Ibland är det svårt att på egen hand bena ut vad det är som orsakar slitningar i relationen och då kan familjerådgivarna hjälpa till. Det är viktigt att båda parterna är överens om att besöka familjerådgivningen och att den ena parten inte känner sig "ditsläpad".
‒Det går inte om inte båda vill fortsätta tillsammans. Den ena kan vilja förbättra och förändra, medan den andra inte vill vara kvar i relationen, menar Lena Sundström.
Går det att förbättra alla relationer?
‒Ja, men det krävs ömsesidig respekt. Vi kan tillhandahålla verktyg, men kan inte göra jobbet åt dem. En del som kommer vill förändra varandra i stället för sig själv, men det handlar inte om att döma och leta fel, betonar Kristina Palm.
En relation är aldrig statisk utan förändras över tid.
‒Vi har ju samhällets massiva bombning av hur en relation ska se ut. Det är så mycket input, men till syvende och sist är det ju två personer som ska känna att de ger och får lika mycket. I dag är många uppkopplade, uppbokade och stressade och att ständigt sitta framför en tv, surfplatta eller mobil skapar avstånd, konstaterar Kristina Palm.
Att hitta tillbaka handlar inte om exklusiva weekendresor utan tid att göra saker tillsammans i vardagen. På ett blädderblock ritar hon upp en cirkel. I de tre lika stora tårtbitarna står det partid, egentid och familjetid.
‒De här delarna är det många som har svårt att få ihop. Det handlar om hur vi strukturerar vår tid och ofta har man inte ens reflekterat över det. Man måste unna varandra och ha en generös attityd. Har man inte balans mellan de tre delarna funkar inte relationen över tid, säger Kristina Palm.
Sedan ett par år tillbaka gästar familjerådgivarna den föräldrautbildning som erbjuds de som väntar barn.
‒Då pratar vi bland annat om vad som händer med kärleksrelationen när man blir föräldrar. Vi har även besökt SFI, Svenska för invandrare, för att berätta att vi finns, förklarar Lena Sundström.