Flyktingboendet Kenoro Camp, med entreprenören Michel Issa i spetsen, öppnade hösten 2013 med plats för drygt 100 asylsökande. Som underleverantörer åt företaget Tofta Snickeri AB, en av landets största aktörer inom privata flyktingboenden, samarbetade Kenoro Camp med Migrationsverket.
Under 2016 gjordes en större renovering av boendet. Bland annat satte man in bergvärme och drog nya ledningar. I december gjorde räddningstjänsten och bygglovsenheten därför en gemensam inspektion av fastigheterna. Ett annat skäl till inspektionen var att Migrationsverket stod i begrepp att skärpa sina krav för flyktingboenden, framför allt vad gäller brandsäkerheten.
Tidigare har det räckt att varje lägenhet utgör en egen brandcell. Men när främmande människor tvingas dela lägenhet ska varje sovrum vara en egen brandcell, enligt de nya kraven.
‒Det var bland annat det här som det föll på, berättar Daniel Svanér, brandinspektör från Finspångs räddningstjänst.
Både brandskyddet och bygglovsenheten fann stora brister i fastigheten.
Det hade gjorts omfattande rördragningar mellan olika rum och lägenheter, utan att hålen var tätade.
‒Den här ombyggnaden har inte gjorts på ett fackmannamässigt sätt. Varje brandcell ska vara byggd för att kunna stå emot en brand i 60 minuter. Men om det är hål i väggarna, då går det fort för en brand att sprida sig, säger han.
Vissa väggar hade bara brandsäkrats upp till innertaket. Men på vinden var det helt öppet mellan brandcellerna.
Det saknades också skyltning till utrymningsvägar, och vissa branddörrar var helt eller delvis blockerade eller saknade nycklar. I vissa utrymmen fanns inga handbrandsläckare alls, och det var också osäkert om de som fanns fungerade.
‒De ska vara kontrollerade så att man vet säkert, säger Daniel Svanér.
Den dokumentation som lämnats in över fastighetens brandskydd visade sig dessutom vara ett rent falsarium. Den aktör som gjorde dokumentationen uppgav att man varit på plats och granskat fastigheterna innan man intygade att verkligheten överensstämde med dokumentationen. Men vid närmare kontroll från räddningstjänstens sida framkom att företaget inte alls varit på plats, utan bara förlitat sig på hantverkarens ord.
Det här är en av de allvarligaste bristerna, menar räddningstjänsten.
‒Vi har diskuterat om vi ska gå vidare med det, säger Daniel Svanér.
Enligt dokumentationen skulle exempelvis brandlarmet vara kopplat till en larmcentral, men så var inte fallet.
Vid inspektionsbesöket var boendet i drift och det bodde ett stort antal personer där.
‒Boendet kunde inte redogöra för exakt hur många som var där just då, eftersom det ändrades hela tiden, men det var en hel del folk, säger Daniel Svanér.
Med så många boende, och så många brister hade ett brandtillbud kunnat få allvarliga följder.
‒Det hade ju kunnat innebära fara om en brand hade uppstått, i och med att så många krav inte var uppfyllda. En brand hade kunnat få snabb spridning. Om sedan inte brandlarmet fungerat, så hade det kunnat sluta illa, säger han.
Den 1 april skulle Migrationsverkets nya strängare regler träda i kraft, och boendet fick tills i mitten av mars på sig att rätta till felaktigheterna. Men när så inte gjordes valde myndigheten att stänga boendet och tömma det, trots att det ursprungliga avtalet skulle ha gällt till den 20 september i år.
‒När vi får veta att det finns allvarliga brister och det finns ett föreläggande där tidsfristen löpt ut – då faller det på oss att agera snabbt. Och eftersom vi hade tillgång på andra bostäder, så blev valet enkelt, säger Caroline Hejnered, chef för Migrationsverkets region öst.
Bristerna i brandsäkerhet har dock inte varit för handen under hela tiden som anläggningen fungerat som flyktingboende. Den har inspekterats flera gånger tidigare.
‒Då har det sett riktigt bra ut, säger Bengt Eriksson från räddningstjänsten i Finspång, som gjorde den näst senaste kontrollen.
Men då gällde Migrationsverkets mildare krav på brandskydd. Det var också innan ombyggnationen gjordes.
‒Det var i samband med den som det inte blev riktigt rätt, säger han.
Efter att flyktingboendet stängdes har anläggningen fungerat som logi för turister och andra korttidsbesökare.
‒De har tillstånd att använda lokalerna för boende med högst en familj per lägenhet. Det var brandskyddet för ytterligare personer som inte blev godkänt, förklarar Therese Grundström, byggnadsingenjör i Finspångs kommun.
Vad som ska hända med anläggningen framöver är i skrivande stund oklart.
‒Under sommaren och fram till oktober har vi turister som har bokat. Det finns planer för framtiden, men just nu är vi tillbaka till det som var förut, att hyra ut till turister. Senare vill vi kanske hyra ut till flyktingar igen, säger Souad Issa, firmatecknare i bolaget Kenoro Camp och mor till Michel Issa, som äger anläggningen.