Katrineholms-Kurirens tidningshuvud i papperstidningen är från och med i dag och till och med den 10 december orange. Färgen är en manifestation för att vi står upp och stöttar arbetet med att stoppa allt våld mot kvinnor och flickor. Vi tjuvstartar redan i dag, för vi kan inte vänta, trots att det egentliga startskottet går den 25 november, på FN:s dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Över hela världen lyses byggnader upp i orange den här dagen, en signal som säger stopp till våld mot kvinnor. Det handlar om att stoppa såväl fysiskt som psykiskt och sexuellt våld.
Vi gör detta ställningstagande i Katrineholms-Kuriren för att våld mot kvinnor är ett stort hinder i viljan att vi ska få ett jämställt samhälle, där människor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter – oavsett kön. Våld mot kvinnor och flickor speglar att vi fortfarande på många sätt lever i ett ojämställt samhälle, där kvinnor inte har samma trygghet som män. Det är ett faktum som begränsar och inskränker livet på många sätt.
Våld mot kvinnor finns i hela världen, i alla kulturer, i alla etniciteter, i alla religioner, i alla samhällsklasser och i alla åldrar. En rapport från Världshälsoorganisationen WHO har visat att mellan 30 och 60 procent av världens kvinnor någon gång i livet utsätts för fysiska eller psykiska övergrepp. Och den rapport som kom från EU:s jämställdhetsinstitut tidigare i höst visar att nästan hälften av svenska kvinnor utsatts för våld efter sin 15-årsdag.
43 procent av sörmländska kvinnor känner sig otrygga
I landstingets stora hälsoundersökning från 2017 står det klart att 43 procent av sörmländska kvinnor känner sig otrygga, medan motsvarande siffra för män är 13 procent. En otrygghet som leder till att kvinnor avstår från att gå ut ensamma av rädsla för att bli överfallna, rånade eller på annat sätt ofredad. En otrygghet som begränsar.
Nationellt centrum för kvinnofrid redovisade för fyra år sedan resultatet från en stor undersökning i Sverige. Den visar att 14 procent av kvinnorna som vuxna hade utsatts för fysiskt våld eller hot om fysiskt våld av en aktuell eller tidigare partner. 20 procent av kvinnorna hade som vuxna utsatts för upprepat och systematiskt psykiskt våld av en aktuell eller tidigare partner. Var femte kvinna i Sverige har någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld.
2017 svarade var tredje sörmländsk tjej i nian att hon någon gång blivit tafsad på. Nästan var fjärde sörmländsk ung tjej uppger också att hon utsatts för trakasserier på nätet.
Siffrorna visar en oacceptabel situation i det som kallas för ett av världens mest jämställda länder.
Kunskap är ett av de bästa sätten att förändra. Så vår del i den orangea manifestationen blir att ge dig reportage och fakta i ämnet varje dag under perioden, rapportering som du förstås också tar del av här på kkuriren.se. På måndag inleder vi en reportageserie om mäns våld mot kvinnor.
Redan i kväll kan du också visa att du är med i manifestationen. Tänd en orange lampa i ditt fönster! Mot våld, för jämställdhet och för alla människors lika värde.