Därför behöver du källkritik inför valet

Foto:

Övrigt2018-01-20 07:00

Utan källkritik finns ingen demokrati.

Det är titeln på ett seminarium som Katrineholms-Kuriren arrangerar tillsammans med sina systertidningar om några veckor då det kulturpolitiska rikskonventet Folk och kultur för första gången arrangeras i Eskilstuna.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kommer och inviger och redan första dagen bidrar hon till att sätta fokus på det fria ordet från scenen. Viljan med konventet är att kulturens kraft och betydelse för demokrati- och samhällsutveckling synliggörs, debatteras och stärks. Det är viktigt inte minst under ett valår. Och då gäller det att få information som går att lita på och skaffa kunskap att kunna sortera bort sådant som inte är sant. Det är därför vi under konventet vill sätta fokus på källkritik.

En demokrati bygger på att människor kan fatta välgrundade beslut. Vi lever i dag i en värld där vi varje dag översköljs av hur mycket information som helst, i alla möjliga olika kanaler. Då gäller det att kunna skilja sant från falskt, förstå vem det är som säger vad och varför, förstå skillnaden mellan fakta och åsikter. Det här är vi generellt för dåliga på och därför har det fattats politiska beslut att Sveriges befolkning ska bli bättre på källkritik. Det är en insats för att få demokratin att överleva.

Regeringen har öronmärkt 25 miljoner kronor som biblioteken ska använda för att öka befolkningens digitala kompetens och sitt källkritiska kunnande. Och vi hjälper till i det arbetet. Vi har gjort en informationsfilm som bland annat länsbiblioteket i Sörmland kommer att använda för att öka kunskapen och förklarar där hur etablerad media, som Katrineholms-Kuriren, arbetar, vad det innebär att ha en ansvarig utgivare och att vi rättar oss efter de pressetiska reglerna. Allt för att du ska kunna lita på det vi rapporterar om.

[youtube id="oMHylzt9t6M"]

Men hur gör andra? Hur riskerar vi att bli lurade i informationsflödena? Det kommer Katrineholms-Kurirens och koncernens sociala medier-chef Janna Holmqvist att visa exempel på under seminariet på rikskonventet.

För luras, det finns det krafter som vill. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har analyserat risker, hot och sårbarhet inför höstens val och sett att det finns en risk att det svenska valet utsätts för påverkan. Att vi kan komma att se påverkanskampanjer med syfte att försöka få dig, hela eller delar av befolkningen att tro och tycka på ett visst vis, splittra människor och på så vis också försöka påverka utgången när det är dags att gå till valurnan.

Utan källkritik finns ingen demokrati.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om