Dansk fågelbonde vill bygga nytt i Julita

En dansk lantbrukare har planer på en anläggning för kycklinguppfödning söder om Äsköping. Just nu pågår ett samråd, och flera grannar har synpunkter på projektet.‒Det är otroligt illa skött, tycker Marie Selander.

550 000 kycklingar ska få plats i den tilltänkta kycklinguppfödningen i Julita, enligt planerna.

550 000 kycklingar ska få plats i den tilltänkta kycklinguppfödningen i Julita, enligt planerna.

Foto:

Övrigt2017-03-30 19:00

Det är Knud Daugaard-Hansen, en lantbrukare med erfarenhet av kycklinguppfödning i Danmark, som har tagit initiativet till projektet Elanus. På fastigheten Julita Råby 3:1, söder om Äsköping, vill man enligt ett första förslag bygga fyra stall med plats för totalt 550000 slaktkycklingar.

Kontakt har tagits med Katrineholms kommun och länsstyrelsen, men projektet är ännu i sin linda. Just nu samlas synpunkter in får boende i området, som på olika sätt skulle beröras av anläggningen i framtiden. Nästa steg är att göra en miljöansökan hos länsstyrelsen i Uppsala, som sköter miljöprövningar åt både Sörmland och Västmanland.

‒Vi tar in synpunkter som vi sedan tar hänsyn till i vår formella ansökan till länsstyrelsen, säger Marc Harris, jurist kopplad till projektet.

Han vill inte svara på frågor kring hur det kommer sig att en dansk aktör intresserar sig för Katrineholm. Men i det material som skickats ut till boende nämns närheten till Kronfågels slakteri i Valla som en viktig faktor i planerna.

En av dem som har synpunkter på projektet är Marie Selander som bor på gården Stora fall, som gränsar mot den fastighet där kycklingfarmen planeras. Hon säger att hon inte har fått någon information om det pågående samrådet.

‒Det är otroligt illa skött. För mig är det en demokratifråga. Man har skickat ut information till vissa men inte till andra, och materialet är undermåligt. Det är svårt att se var det ska ligga och var vägarna ska gå, säger Marie Selander.

Ulrika Schröder, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen i Sörmland, berättar att det finns många kycklinguppfödare i länet, men beskriver ändå Elanus planer som "en stor anläggning".

Hon förklarar också att det pågående samrådet främst är till för näringsidkaren själv, och att berörda grannar och myndigheter kommer att få chans att yttra sig även längre fram, när den formella ansökan ska hanteras av länsstyrelsen.

‒Vi kollar på saker som var det ligger, att man inte bygger intill en tätort, på transporter och på utsläpp, säger Ulrika Schröder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om