Dagstidningen kan vara en väg till sammanhållning

Människors önskningar på den minnesvägg som uppfördes i Kulturhuset i Stockholm efter terrorattentatet den 7 april 2017.

Människors önskningar på den minnesvägg som uppfördes i Kulturhuset i Stockholm efter terrorattentatet den 7 april 2017.

Foto:

Övrigt2018-04-07 07:00

Klockan 14.53 den 7 april 2017 kapade Rahmat Akilov en lastbil. Han körde den i hög hastighet nedför Drottninggatan i Stockholm, en gata som för det mesta är full av folk, men med extra många människor en fredagseftermiddag. Lastbilen kraschade in i Åhléns-varuhuset.

Strax efter tre började vi se i våra flöden på redaktionen här på Katrineholms-Kuriren att något hänt i Stockholm. Något som till en början var svårt att få grepp om storleken på och allvaret i, men som vi undan för undan med hjälp av de kanaler vi har tillgång till kunde börja få en bild av. Hela tiden rapporterade vi på vår hemsida, delade den information vi hade i sociala medier och jobbade på artiklar som skulle publiceras i papperstidningen morgonen därpå.

– De varnade oss för bomber och en terrorattack, berättade Katrineholmsbon Ebba Eriksson, som fick vända till hotellet en kort bit från Drottninggatan istället för att ta sig till centralstationen och möta kompisen som hon planerat helgnöje i huvudstaden med.

– Jag känner mig väldigt stressad över det som händer. Jag skulle helst vilja åka hem. Jag vill inte vara här mitt i smeten.

Terrorattacken skapade rädsla, men också ett stort sug efter information. Vi såg trafiken på vår sajt öka. Människor vände sig till oss för att få veta.

Men kort efter terrorattacken började också falsk information spridas i sociala medier. Information med syfte att splittra, polarisera och bryta sönder.

I dag har det gått exakt ett år sedan terrorattacken i Stockholm, där fem personer dog och många skadades. Rättegången mot Rahmat Akilov pågår i Stockholms tingsrätt. Olika åtgärder har vidtagits i samhället för att öka säkerheten. Och vi kan konstatera att försöken att splittra förlorade. Det visar sig bland annat i den förtroendebarometer som Medieakademien presenterar varje år och som mäter allmänhetens förtroende för institutioner, medier och företag. I år hamnar polisen i topp och har det högsta förtroendet hos befolkningen, 65 procent. De som analyserar menar att polisens arbete vid terrorattacken sannolikt är en viktig förklaring.

Förtroendebarometern ger också bilden av ett stabilt Sverige. Här går inte att se den splittring eller bilden av ett samhälle i förfall som vissa röster vill göra gällande och som den falska information som spreds i sociala medier efter terrorattacken sannolikt hade som syfte att elda på. Krafterna som vill splittra angriper och förtalar ofta media. Påstår att vi sprider lögner och fake news, vill göra gällande att media mörkar situationen om ett samhälle i förfall. Det är krafter som vill söndra det demokratiska samhälle som byggts upp under en lång tid och där media är en viktig del. Det är krafter som vill få dig att tro att media är opålitligt.

Media är en av grundpelarna i demokratin och den institution som är satt att granska makten, som ger information om vad som händer och som skapar debatt. För oss är det otroligt viktigt att ha människors förtroende. Ett stort förtroende innebär att vi är en kanal som människor lyssnar på och det är viktigt för den som vill kunna påverka samhällsutvecklingen.

Förtroendebarometern 2018 visar att människor har fortsatt förtroende för media. Förtroendet för dagspressen som institution hamnar på en sammanlagd nionde plats och förtroendet för den lokala dagspressen är stabilt och högt. 41 procent har förtroende för den lokala dagstidningen. Det är vi glada över och är noga med att förvalta. Vi strävar alltid efter korrekta nyheter, både i tuffa nyhetshändelser som terrorattacken och i lugnare stunder.

Efter terrorattacken fylldes Stockholm av blommor och budskap om kärlek och sammanhållning, om att inte låta terrorn och splittrande krafter segra. I Kulturhuset i Stockholm skapades en vägg med möjlighet att uttrycka sig kring terrorattacken. Människor skrev:

Låt aldrig rädslan segra. Tillsammans är vi starka. Kärlek vinner alltid.

En väg till sammanhållning är att skaffa sig kunskap genom dagstidningen. Just nu kan du som är digital prenumerant bjuda en vän att läsa kkuriren.se gratis i en månad. Det kan också vara ett sätt att ytterligare stärka vårt förtroende och de goda krafterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!