Det kan kännas som att höstterminen nyss börjat, men för niondeklassarna börjar det bli dags att fundera på gymnasievalet. På lördagen höll gymnasieskolorna KTC och Duveholmsgymnasiet öppet hus för att visa upp verksamheterna. KTC:s rektor David Rytter var en av dem, som hälsade niorna och ganska många föräldrar, välkomna.
– När vi har öppet hus brukar det vara väldigt välbesökt. Det är en styrka att vi är flera gymnasieskolor som delar lokaler, sa han.
David Svennberg och klasskompisen Cornelees Rosén från tredje året på Industritekniska programmet delade ut broschyrer och hälsade niondeklassarna Alice Schönfeldt, Tobias Östman och Fanny Käll välkomna. De tre niorna var inte säkra på vilket program de vill söka sig till, men Tobias Östman sa att han har "lite tankar" om det.
I en av estetprogrammet lokaler satt Elin Ljunggren, Erika Ljunggren, Elvira Hedström och Maja Svensson, alla från Estet media, beredda på att svara på frågor om sitt program.
– Jag var skoltrött i nian och ville göra något mer kreativt. Nu är det roligt att gå till skolan, sa Erika Ljunggren.
Det är stor skillnad från högstadiet, tycker de alla fyra.
– Vi lär oss helt nya program, det är på helt annan nivå. Det är mycket mer på eget ansvar. I högstadiet gör alla samma, här kan vi ha egna idéer. Vi har bra schema och härliga lärare.
Estetläraren Lars-Åke Flodmark berättade om programmen, som Illustrator och Photoshop, som efterfrågas på arbetsplatserna och som esteteleverna får lära sig i grunden.
– Förutom svenska, engelska och matte får ni använda andra hjärnhalvan här, sa han.
På bygg- och anläggningsprogrammet fick niorna se hur det går till rent praktiskt, med snickeri och målning. Där tog läraren Daniel Geiborg emot. Hos vård- och omsorgsprogrammet fick niorna testa att ta blodtryck och bädda patientsängar och på samhällsvetenskapsprogrammet berättade elever om språkstipendieresor.