I samband med att hon arrangerar Linnéasimmet anordnar Linnéa Eriksson utbildning i livräddning.
‒Jag kände att det var en bra grej att ha innan simloppet. Det är en viktig fråga och det finns många som funderar över säkerheten vid simtävlingar, säger hon.
Under utbildningen kommer besökare bland annat att få prova på hjärt- och lungräddning på en docka. Jorma Valjus och Jonny Darabant, båda utbildare i Svenska livräddningssällskapet i Sörmland, kommer även iscensätta en räddningsinsats. Jorma Valjus berättar att kunskapen om hur man hanterar olyckshändelser i vatten är det viktigaste för att kunna rädda liv.
‒I Svenska livräddningssällskapet brukar vi säga att det inte är vatten som är farligt utan okunskap. Lite kunskap är alltid bättre än ingen, säger han.
Färska siffror från Svenska livräddningssällskapet visar att ovanligt få drunknade under juli månad, 12 personer jämfört med förra årets 24 personer. En bidragande orsak tycks vara det milda vädret.
‒Det har varit kallare i år så det kan ha varit något färre olyckor, men siffrorna brukar annars ligga på en ganska stadig nivå. Men säsongen är inte slut än, säger Jorma Valjus.
Han förklarar att en vanlig anledning till drunkningsolyckor är att människor lär sig simma i tempererade bassänger. När de sedan går ut och badar är förhållande helt annorlunda.
‒Det är kallare vatten och då händer det saker med kroppen, man orkar inte lika mycket, säger Jorma Valjus och förklarar:
‒Man brukar säga att barn drunknar tyst och det gäller även vuxna. Man blir nedkyld och trött i musklerna, man orkar helt enkelt inte skrika och vifta med armarna för att påkalla uppmärksamhet.
Med mer kunskap hoppas han att det i framtiden ska bli färre drunkningsolyckor. Även dagens simtävling har haft extra fokus på säkerhet. Linnéa Eriksson berättar att dykare, båtar och livräddare kommer att finnas på plats under loppet.