Cyklister efterfrågar tydligare cykelvägar

Kommunen vill att fler ska cykla och målet är nästan en fördubbling av cykelresorna de närmsta tio åren. Samtidigt önskar en del av Katrineholms cyklister cykelbanor som hänger samman bättre.

Sträckan på Drottninggatan, från Safiren till den befintliga cykelbanan vid Tallåsskolan, ska förbindas.

Sträckan på Drottninggatan, från Safiren till den befintliga cykelbanan vid Tallåsskolan, ska förbindas.

Foto:

Övrigt2018-12-14 05:00

Enligt kommunens gång- och cykelplan från 2015 görs 15 procent av alla resor i kommunen med cykel. Katrineholms målsättning är att kommunen ska växa till 40 000 invånare år 2030 och då vill man även att 29 procent av resorna i staden görs med cykel. Det är en av anledningarna till att det satsas på fler gång- och cykelvägar. I ett mejl till Kuriren efterlyser en cyklist tydligare cykelstråk genom centrum. Även Inger Högberg som Kuriren träffar ute stan önskar tydligare skyltning för var man får och inte får cykla.

– Ibland kan man cykla glatt på en bana och så svänger man och då är det helt plötsligt en trottoar. Vart ska jag då ta vägen? Det borde hänga ihop bättre, säger hon.

Hon tar Fredsgatan som exempel, där det är målade pilar på cykelbanan som visar att körriktningen enbart gäller åt ena hållet.

– Det är jätteknepigt. Men där cyklar man ju ändå eftersom det är säkrare än att cykla bland bilarna.

Samhällsbyggnadsförvaltningens chef, Stefan Jansson, säger att det är flera delar man måste ta hänsyn till när man planerar och bygger cykelbanor.

– Man måste se vilka möjligheter det finns att bredda gång- och cykelbanan och vad det får för konsekvenser. I slutändan handlar det också om budgeten vi har, säger han.

Stefan Jansson tar upp cykelstråket från Tallåsaulan ned mot centrum som en typisk plats där förvaltningen vill göra förbättringar.

– Men vi måste utgå från planeringen och de medel vi har att tillgå.

I gång- och cykelplanen står det att kommunens riktlinjer är att erbjuda "väl underhållna och skyltade leder". Som en del i det eftersökte kommunen i år vintercyklister i samband med att man testar sopsaltning av vissa utvalda gång- och cykelbanor.

– Sopsaltningen är en del av många åtgärder för att gång- och cykeltrafiken ska öka. En nyckel till att kunna få transportsystemet att ställa om är att möjliggöra för vintercykling, säger Jennie Lind, utredare på samhällsbyggnadsförvaltningen.

[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3Lmdvb2dsZS5jb20vbWFwcy9kL2VtYmVkP21pZD0xZDNpb053ZlZ4MVlJelBuVFFncmxoblMza1lzNWFpQjUiIHdpZHRoPSI2NDAiIGhlaWdodD0iNDgwIj48L2lmcmFtZT4="]

Kommunens cykelplan

2030 vill kommunen att 21 procent av totala antalet resor som görs i kommunen ska göras med cykel.

Samma år ska 29 procent av totala antalet resor i staden göras med cykel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!