Coompanion tipsar om hur man bygger hållbara företag

Coompanion Sörmland främjar social innovation och tillsammansägt företagande.

Övrigt2018-11-19 14:12

– Du behöver inte köpa och sälja en produkt för att tjäna pengar. Du kan göra det genom att göra samhällsnytta åt dina medmänniskor, säger Martin Bülow på Coompanion Sörmland.

Entreprenörer som vill starta en verksamhet ihop kan få företagsrådgivning av Coompanion. Rådgivningen är kostnadsfri och entreprenörerna kan till exempel få hjälp med att bolla sin idé, organisation, roller, val av företagsform och hur de ska hitta finansiering.

– Vi har kunnat hänvisa till alternativ där de har fått låna till bättre lånevillkor. Vi har hyfsat bra koll på alternativa finansiärer till de traditionella storbankerna. Då kan det handla om allt från Mikrofonden till Ekobanken till Almis variant av innovationscheckar, säger Martin Bülow.

Coompanion Sörmland har fem medarbetare på sitt kontor på Munktell Science Park i Eskilstuna. Coompanion Sörmland är en del av Coompanion Sverige som består av 25 regionala rådgivningscentra. Statliga Tillväxtverket står för en tredjedel av finansieringen, vilket möjliggör den kostnadsfria rådgivningen.

Martin Bülow konstaterar att Coompanions verksamhet ligger i linje med Agenda 2030 och FN:s 17 global mål för hållbar utveckling. I Sverige har regeringen i år lanserat en strategi för att stärka utvecklingen av sociala företag och social innovation. Tillväxtverket och Vinnova får 120 miljoner kronor mellan 2018 och 2020 för olika satsningar.

– Med tanke på hur samhället ser ut i dag och de utmaningar vi står inför så har man också insett värdet av att man måste stötta och stimulera social innovation. Då handlar det om att ta befintliga sociala problem och hitta nya lösningar, göra saker mer effektivt, säger Martin Bülow.

Han nämner Retuna Återbruksgalleria i Eskilstuna som ett bra exempel på social innovation.

– Själva innovationen där är att man har gått ihop och tar vara på sånt som normalt skulle slängas. Att enstaka affärer har återvunnit saker är inget nytt, men att man har gått ihop så många under ett tak och skapat Sveriges - och kanske världens - enda klimatsmarta shoppinggalleria är innovation om något.

Coompanion jobbar ständigt med att hitta nya partners för relevant samverkan för utveckling av det befintliga stödsystemet för entreprenörskap i Sörmland.

– Det finns ett jättebra klimat om du kommer från högskolan och har en teknisk innovation. Då kommer stödsystemet att fånga upp dig. Kommer du däremot med en idé om hur du kan lösa ett samhällsproblem är det ingen som rycker i dig. Vi vill se till att det ska finnas likvärdiga alternativ för dig som social entreprenör, säger Martin Bülow.

Coompanion har i höst även ordnat en workshop om socialt entreprenörskap för UF-elever från Rekarnegymnasiet. Närmare 100 ungdomar deltog och fick prova på att vara samhällsentreprenörer.

– En av workshopens uppgifter handlade om att definiera en samhällsutmaning och hur man skulle kunna lösa den. Många bra lösningar kom fram! Ungdomar är en oerhört viktig målgrupp, vi vill att fler unga ska få upp ögonen för entreprenörskap och att våga starta företag, vi vill helt enkelt bidra till att få fram fler affärsidéer med samhällsnytta i fokus säger Martin Bülow.

Coompanion

Coompanion främjar det entreprenörskap som innebär att människor förverkligar idéer tillsammans. Detta sker genom kostnadsfri rådgivning, process- och projektledning och utbildning på 25 platser i landet. Rådgivningen är avgiftsfri för dem som använder den.

Webbsida: https://sormland.coompanion.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!