Chilla med chili – eller elda i munnen

En oansenlig liten grönsak, kan tänkas. Men så stark att polisen i Indien har börjat använda den som vapen. Chili, nu hetare än någonsin.

Foto:

Övrigt2015-04-23 10:01

Chilitrenden bara ökar. Den odlas som aldrig förr i hemmaträdgårdar och på balkonger. Sorterna blir bara fler och starkare, entusiasterna allt nördigare.

Piri-piri och cayenne är för nybörjare, nu pratar vi hardcore som Carolina Reaper och Naga Jolokia. De närmast spränger scovilleskalan, som visar den upplevda hettan av varje chilisort.

– Polisen i Indien torkar och pulvriserar Carolina Reaper och skjuter in som en bomb som sprids, förklarar Nils-ivar Klintefelt i svenska Chilepepparföreningen.

Själv brukar han toppa vanlig äppelkaka med lite habanero, som han beskriver som en väldigt fruktig sort som ger en behaglig hetta.

Chilipeppar sägs ha blodtryckssänkande egenskaper, men det är troligen inte därför allt fler odlar dem hemma.

Det är en spännande växt med vackra frukter som dessutom ger cred till hobbykocken som nonchalant kastar i den i grytan eller som grillmarinad.

Inom indisk matlagning är chilin en av de mest centrala ingredienserna. Inne i köket på restaurangen Haweli Khusbu i Nyköping slår höga lågor ur grytorna när Harris Gomes preparerar den egenkomponerade kycklingrätten "Cobra".

Vi snackar om en blandning av 19 olika kryddor - med tre olika sorters chili. Det är också den starkaste rätten man serverar, vilket tidningen snart ska bli varse.

– Den röda chilin steker vi först för att släppa ut smak, och det är då det slår lågor från grytan. Sen, när jag blandar och kokar alla olika kryddor, det är då det blir en "bomb", säger Harris.

Det är framförallt röd och grön chili som används, men det är den runda chilin (Bombay chili) som är Harris trumfkort när hettan ska skruvas upp rejält.

– Den är ungefär lika stor som en vindruva, men jag tar bara jättejättelite för den är verkligen stark.

Och det svårt att argumentera emot. Den första tuggan av Cobragrytan passerar tämligen smärtfritt, men vid nästa lass sprider sig en eld längs tungan och hela vägen bak till gommen, samtidigt som pannan börjar bli svettig.

Det är verkligen galet starkt, tur att det finns naanbröd att proppa in i munnen. Vatten hjälper knappast.

Så, är det här en vanlig reaktion, eller hur brukar gästerna klara av riktigt stark mat?

– 99 procent gillar när man har lite starkare krydda i de vanliga curryrätterna. Det finns många svenskar som gillar stark mat. Men för mig är den här rätten (Cobra) som vanligt. Om jag hade ätit det här hemma, så hade jag nog gjort den ännu starkare, säger Harris

Mest populär bland de indiska rätterna är tveklöst den milda och krämiga Chicken Tikka Masala. Kanske är det talande att den troligtvis uppstod i Storbritannien för att passa europeiska smaklökar.

För trots populariteten så saknar rätten ändå det viktigaste, i alla fall enligt Harris Gomes.

– Jag vill inte laga den hemma och mina barn vill helst inte äta den heller. För oss betyder smak att maten också är stark.

Kärleken till chilin fick han med sig i tidig ålder.

– Vi äter stark mat redan från att vi är små. Och även om jag skulle äta hamburgare eller potatis så skulle jag ändå inte bli mätt, jag måste ha stark mat och ris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om