Carl-Henrik är notknäckare på hög nivå

22-årige Carl-Henrik Gustavsson är till största del självlärd pianist. Sedan tonåren hoppar han in som kantor och spelar på gudstjänster, dop, bröllop och begravningar.

Vid Julita kyrkas barockorgel har Carl-Henrik Gustavsson tillbringat många övningstimmar. "Det är lite kusligt sena kvällar när det är mörkt, knäpper och knakar i kyrkan och bara orgellampan lyser".

Vid Julita kyrkas barockorgel har Carl-Henrik Gustavsson tillbringat många övningstimmar. "Det är lite kusligt sena kvällar när det är mörkt, knäpper och knakar i kyrkan och bara orgellampan lyser".

Foto:

Övrigt2017-03-15 21:50

När den tjärdoftande tunga porten till Julita skjuts upp kliver man rakt in i en svärm av toner som strävar upp mot kyrktakets kupoler. Vid orgeln löper Carl-Henrik Gustavssons snabba fingrar över klaviaturerna i ett virtuost och pampigt preludium av Bach.

‒Jag spelade piano hemma som självlärd och när jag var 12 – 13 år började det ta fart. Jag började med mina storasystrars nybörjarnoter, satt och räknade varje notstreck och försökte förstå hur det hängde ihop, berättar han.

När syrrorna gav upp pianospelandet lade lillebror istället in en högre växel. På egen hand lärde han sig snabbt att läsa noter och spela på gehör. När han var 15 år föreslog musikläraren och kantorn Sigrid Larsson från Julita att han skulle börja som pianoelev hos henne.

‒Det lät kul så jag nappade! Det är så många frågor och funderingar man har när man nöter noter själv. Redan första terminen tyckte hon att jag skulle prova kyrkoorgeln och det var något nytt. Det gäller att få in melodin i huvudet eftersom det är flera notsystem och man även spelar med fötterna.

Redan våren därpå spelade Carl-Henrik på sin systerson Vincents dop och efter det började förfrågningar komma från vänner och bekanta om att spela på begravningar och vigslar.

‒De ville ha någon de kände och hade hört att jag var duktig. Jag tackade ja förstås, säger Carl-Henrik med ett avväpnande leende.

Visst funderade han på att utbilda sig till kantor, men efter studenten föll valet på ekonomprogrammet vid Mälardalens högskola. I vår tar han examen och under studietiden har han hoppat in som kantor i bland annat Julita, Bettna, Björkvik, Finspång, Österåker och Västra Vingåker.

‒Det känns aldrig betungande med kantorsuppdragen eftersom det är ett så kul extrajobb. Flera har sagt åt mig att man har nytta av att ägna sig åt något konstnärligt och kreativt när man studerar något torrt och det kan stämma. Vissa förstår inte att det går att jobba som kyrkomusiker, medan andra kompisar tycker att det är ett häftigt extraknäck, säger han och skrattar.

Våren är fulltecknad då han har fått ett kantorsvikariat i Österåker och Västra Vingåkers församling.

‒Min nya utmaning är att jag har fått ta över kyrkokören i Österåker och det är kul. Jag ser fram emot den första konserten i påsk, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!