Tända marschaller och ett krav på 1 000 kronor mer i lön till bland andra socialsekreterare, biståndshandläggare och miljöinspektörer. Det var vad som mötte politikerna när de anlände till Safiren på måndagsmorgonen, för det budgetsammanträde som i vanlig ordning tidigarelagts för att helt säkert hinnas med. Det var fackförbundet Vision som stod bakom uppvaktningen inför beslutet om budgeten för nästa år. Men lönekravet vidrördes inte alls under den fem timmar långa debatten.
Förslagen som det hela kretsade kring var fyra till antalet; ett från Socialdemokraterna och Moderaterna, ett gemensamt från Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna samt ett vardera från Miljöpartiet och Vänsterparitet.
Debatten inleddes med att företrädarna för fullmäktiges åtta partier fick prata i en särskild ordning. Göran Dahlström (S) fick första ordet. Efter att i stora drag ha presenterat majoritetspartiernas förslag, som innehåller satsningar på bland annat skolan, gick han till angrepp mot de borgerliga allianspartiernas förslag.
— Det är en fuskbudget som inte går att genomföra, sa han om förslaget som han även omnämnde som "ett falsarium" och "en riktigt dålig och populistisk budget".
Ewa Callhammar (FP) försvarade förslaget, som bland annat innebär mindre pengar till kommunstyrelsens förvaltningar, men det fick utstå kritik även från Torgerd Jansson (S).
— Som vanligt har oppositionen mer pengar att satsa än majoriteten, sa Jansson med besk ton.
Torgerd Jansson ville att Callhammar skulle redogöra för exakt vilka tjänster som allianspartierna vill dra in på inom förvaltningarna, specificeringar "krona för krona, miljon för miljon".
— Det är ingen politiker som kan redogöra vart pengarna går, krona för krona. Det kanske gick på din tid, men det går inte i dag, kontrade Callhammar och fick stöd från Gudrun Lindvall (MP):
— Inte ens majoritetens förslag går att följa krona för krona, sa hon – och även om det gick, la hon till, skulle det kännas oseriöst att stå och säga exakt vilka tjänster som ska tas bort.
Sverigedemokraterna hade inte heller detta år något eget budgetförslag utan ställde sig bakom majoritetens som, föga förvånande, är det förslag som blir verklighet för 2014.
— Gärna hade jag tagit lite här och lite där ur de olika budgetarna, sa Sonia Andersson (SD) innan hon meddelade partiets beslut.