När Katrineholms-Kuriren i förra veckan rapporterade om händelsen på Kullbergska sjukhuset, uppgav anestesiklinikens verksamhetschef Marie Brodin Fahlgren för tidningens reporter att många inom vården nog är omedvetna om att det är straffbart att efterforska en källa till tidningen.
Jan Toftling, pressansvarig på landstinget Sörmlands informationsenhet, suckar när han får höra om de bristande kunskaperna.
Måste ständigt upprepas
- Det här är en stor firma med många anställda och stor personalomsättning. Vi måste ständigt upprepa det som gäller och nu är det uppenbarligen dags för en ny omgång.
Enligt Jan Toftling tas frågan om meddelarskydd och efterforskning av källor upp återkommande vid olika introduktionsprogram.
- Alla nyanställda chefer informeras om vad som gäller. Vi är mycket tydliga med att landstinget ska ha en öppen och välvillig inställning till media, eftersom vår verksamhet är av så stort allmänt intresse.
Behov av mer information
Det finns också stora möjligheter för de anställda att på egen hand skaffa sig information.
- Vi har tagit fram material om vad som gäller i massmedierelationer. Där redogörs för både rättigheter och skyldigheter. Materialet finns att ladda ner från vårt intranät.
Men händelserna på Kullbergska sjukhuset visar på behovet av mera aktiva informationsinsatser till personalen.
- Jag ska ta upp det på informationsenheten, lovar Jan Toftling.
Henrik Wising
Gunilla Karlsson