Brandmän som stjäl mobiler hyllas

För att få föräldrar att lyfta blicken från telefonen på stranden, har räddningstjänsten i Älvsborg spelat in en film där brandmän stjäl mobilerna.

Hittills i år, till och med juni, har 62 personer drunknat, varav 23 vid bad. Det är inklusive svenskar som drunknat utomlands, enligt siffror från Livräddningssällskapet.

Hittills i år, till och med juni, har 62 personer drunknat, varav 23 vid bad. Det är inklusive svenskar som drunknat utomlands, enligt siffror från Livräddningssällskapet.

Foto: TT Hasse Holmberg /

Övrigt2018-04-06 16:15

Två brandmän går runt på stranden och stjäl mobilerna från surfande föräldrar, och pekar mot vattnet där de bestulna föräldrarnas barn badar. På det sättet vill Södra Älvsborgs räddningstjänst uppmärksamma föräldrar på faran i att bry sig mer om mobilen än sitt badande barn. Filmen har fått stor spridning i sociala medier och många positiva kommentarer.

[facebook url="https://www.facebook.com/raddningSARF/videos/1008684892632777/?q=södra älvsborgs räddningstjänstförbund" width="500"]

Att badande barn lämnas utan uppsikt av mobilsurfande föräldrar är ett problem

– Tillbud kan man med säkerhet säga att det varit. Om det sedan har lett till drunkning, det kan jag inte svara på, säger Jorma Valjus, Svenska livräddningssällskapets regionförbund i Södermanland.

Han tror att mobilhängandet är ett problem på alla stränder.

– Det är mycket facebookande. Det är inte lätt att säga vad föräldrarna tänker. Min personliga uppfattning är att det är de sociala medierna, att man ska vara uppkopplad jämt, som ställer till det. Föräldrarna vill ju förstås att det ska vara säkert för barnen.

Det är länge sedan det fanns badvakter på stränderna i Sverige, förutom på de allra mest besökta havsstränderna, som Tylösand och Tofta.

– När sommarsimskolorna började försvinna för 20-25 år sedan försvann personalen på stränderna också, säger Jorma Valjus.

Men Västra Sörmlands räddningstjänst har inga planer på att ge sig ut och stjäla mobiler på stränderna.

– Syftet är bra, men vi har inte pratat om att göra något sådant. Åker man till stranden kan man väl göra något med sina barn, säger Göran Melkersson, insatsledare.

Han känner igen beskrivningen, av föräldrar som mobilsurfar och inte har uppsikt över sina barn.

– Det märker man, främst när man själv är privat på stranden. Man behöver ha uppsikt över barnen, det kan man inte släppa, säger han.

Mattias Gårdholt, räddningschef på Västra Sörmlands räddningstjänst, instämmer:

– Det är det stora problemet i dag, att man inte har koll på sina barn. Förr läste man kanske böcker och löste korsord, men i dag är det att man har uppmärksamhet på mobilen.

Han ser också föräldrar som inte har uppsikt på stränderna.

– Visst ser man det. Vi som jobbar i yrket har koll på andras barn också, man ser något ensamt barn och undrar vems barn det där är, säger han.

Han säger att VSR inte kommer att ge sig ut och stjäla mobiler, men tycker gott att man kan påpeka för föräldrar, hur viktig uppsikten över barnen är.

– Det är alltid svårt det där med att inte curla för mycket, men just vid badstränder kan man nog inte curla för mycket.

Drunkning

Barn drunknar tyst, och varken viftar med armarna eller skriker.

Badande småbarn ska vara på "gripavstånd" från den som vaktar.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!