Det är Unizon, Sveriges kvinnojourers riksförbund, som står bakom Kvinnofridsbarometern. Undersökningen är gjord som en enkät, som kommunerna själva fått svara på. 162 av Sveriges 290 kommuner har svarat. En av dem är Katrineholm, som hamnar på 14:e plats, vilket är bäst i Sörmland.
‒Den placeringen är vi absolut nöjda med. Det visar att det vi gör är bra, säger Emelie Trolin på kvinnojouren Miranda.
Hon säger att en stor del av framgången beror på kvinnojourens goda samarbete med socialtjänsten.
‒Vi träffas regelbundet och hjälps åt med arbetet.
Kvinnofridsbarometern genomförs i år för andra gången. Första gången var 2015, då Katrineholm hamnade på en tiondeplats. Men trots höga placeringar har Katrineholm fortfarande en bit kvar till full pott i undersökningen. Bland annat genomför man inga åtgärder för att motivera förövarna att ändra beteende. Katrineholm har heller ingen beslutad rutin för att säkra skolgången för barn som upplevt våld. "Det är anmärkningsvärt då det råder skolplikt", skriver Unizon i ett pressmeddelande.
‒Men rektorerna här är väldigt samarbetsvilliga och vi har inga problem att placera barn i skolor, säger Emelie Trolin, som tycker att kunskapsspridandet är ett annat område där Katrineholm kan förbättra sig.
‒Kunskapen bland socialtjänst, politiker, skolor och vården kan alltid bli bättre. Utsatta kvinnor och barn finns ju överallt.
Övriga sörmländska placeringar i undersökningen: 21 Strängnäs, 55 Eskilstuna och Flen. Övriga har inte svarat på enkäten. På första plats i landet hamnade Trollhättan.