Unnes har samlat 40 av världens bästa odlare
De framstående odlarna är så många. Elin Unnes har samlat 40 av världens bästa, roligaste, mest inspirerande odlare i sin bok. Om du ska läsa en enda trädgårdsbok i år – läs den här.
Elin Unnes är musik- och trädgårdsjournalist. Sedan fyra år tillbaka skriver hon krönikan "Elin möter" i tidningen "Allt om trädgård", med fokus på framstående odlare. Nu kommer också boken "I odödliga odlares sällskap". Personerna i den här boken är ett urval av dessa porträtt.
Här får du lära känna odlarna samtidigt som de kommer med tips och råd för den egna trädgården
Jag har aldrig läst Elin Unnes krönikor men eftersom jag i princip avgudar marken som Ulla Molin gick på, så börjar jag där. Jag tröttnar aldrig på hennes trädgård. Hennes skapelse i Höganäs är ofta närvarande i tankarna när jag själv sätter spaden i jorden eller när jag delar på min palmstarr som faktiskt kommer från just hennes trädgård.
Ett av Ulla Molins trick var att skapa gröna mattor i trädgården av annat än just gräs. Murgröna odlas i vanliga fall som klätterväxt, men om den inte har något att klättra på brer den ut sig över marken i stället, som i Ulla Molins trädgård. På Ulla Molins topp tre i stället för gräsmattor finns också kattfot och vintergröna.
I boken porträtteras också täckodlarens upptäckare Ruth Stout, Michelle Obama som under åtta år odlade sina egna grönsaker på den mest hårdbevakade och dyrköpa jordbiten i hela USA: Vita husets gräsmatta och rikemansdottern Anna Lindhagen som skaffade en bit av kungens mark för att sedan ge marken till hans allra fattigaste undersåtar så att de kunde odla på den. Idén slog henne efter att hon första gången sett en kolonilott i Köpenhamn.
Här delar Monty Don med sig av sina purjoknep, här får du läsa mer om Karin Larsson på Sundborn som odlade i upphöjda bäddar och här delar perennrabattens legendariska upphovskvinna Gertrude Jekyll med sig av sina bästa tips.
Det är ett stort stycke trädgårdshistoria hon bjuder på, Elin Unnes. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att en trädgårdsbok utan klassiska inspirerande bilder skulle kunna vara så givande. Så många bitar faller på plats. Måtte den aldrig ta slut.
Mossan - inte att förakta i trädgården
Mossa i trädgården ses oftast som ogräs. Det vill författaren Ulrica Nordström ändra på. Hon har skrivit en hel bok om det mjuka gröna.
Ulrica Nordström och fotografen Henrik Bonnevier har åkt till platser där mossor är allt annat är osynliga för människan. En av världens finaste mossträdgårdar heter Forest of wisdom och ligger utanför staden Komatsi i Japan.
Enligt Ulrica Nordström är det allra finaste med Visdomens skog, förutom mossornas nästan overkliga färger, dess läge precis vid en skog. Man kan inte avgöra var trädgård och landskap börjar och slutar
I Sverige finns det drygt 1000 mossor och hela tiden upptäcks nya arter. I boken får du lära dig hur du skådar mossor i skogen och hur du artbestämmer dem men också hur du kan odla och skapa egna utomhus- och inomhusprojekt av mossa.
I Sverige har vi utmärkta förutsättningar för att kunna berika vår trädgård med mossa även om det mer hör till att vi försöker utrota den därifrån. De flesta mossor trivs bäst i skugga. Under ett träd kan vara idealiskt. I boken får du steg för steg veta hur du ska göra om du vill transplantera mossa till din trädgård.
Här får du också lära dig hur du gör ett växtterrarium med mossa eller så kallade kokedama. En kokedama är en mossboll och som sedan kan hängas eller ställas på fat. I Japan ser man ofta kokedama hänga utomhus utanför butiker eller vid ingångar till hus.
Liknande har skymtats i Sverige i juletid, där man klär hyacintlökarna med mossa och hänger upp dem i ett fönster.
Dynboxen göms i en vacker sittbänk
För den som gillar att hålla i hammare och spik finns det massor av fina saker att bygga till trädgården. Några idéer presenteras i Anna och Anders Jeppssons nya bok "Snickra & bygg".
Varje semester hittar de projekt att ta med hem. Därför står också Roskilde domkyrkas kyrkbänka i ny tappning i familjens trädgård.
Här finns ett finbord som funkar lika bra utomhus som i en matsal, här finns enkla bänkar, en klassisk äppelplockarstege och drivbänkar.
Men här finns även betydligt större projekt att sätta tänderna i, trädäck exempelvis. Ett sådant kan byggas på många olika sätt. Anna och Anders Jeppsson presenterar tre olika sätt.
Anna och Anders Jeppsson kan ägna timmar åt att fundera på hur man ska få ut bästa förvaringen på den lilla ytan eller varför lådor för lådor för trädgårdsdynor antingen är dyra, dåliga eller fula. I boken finns givetvis en lösning på problemet. De gömmer dynboxen i en sittbänk.
Boken vänder sig både till den säkra hemmasnickaren och till nybörjaren. Alla projekt innehåller en tydlig instruktion, materiallista, 3D-ritningar och foton.
Förnya trädgården med kreativa projekt
Anna Örnbergs filosofi är att man varken behöver vara växtfantast eller trädgårdsgeni för att skapa en härlig, upplevelserik trädgård. Hon skapar stämning med möbler, dekorationer och massor av kreativitet.
Ta tillvara det du har, uppmanar hon och inleder boken med att fokusera på något som många har på tomten: en lekstuga som barnen har vuxit ifrån. I boken berättar hon om paret som rev bakstycket på den gamla lekstugan och förvandlade de dolda komposthögarna bakom den till en hemlig trädgård. I boken visar Anna Örnberg och fotografen Tommy Durath runt i det som blivit ett smycke i trädgården.
Och det finns ännu mer att återbruka. En gammal stolsrygg kan bli ett fint växtstöd, gamla konservburkar som rostat fungerar utmärkt som krukor och en udda rosenmönstrad kaffekopp kan bli ett fint fågelbad.
Anna Örnberg berättar också hur man bygger ett hotell till insekterna, hur man snickrar bryggor på land och hur man kan leka med suckulenter och krukor.
Genom ett kapitel går också en fläkt från fjärran Östern. Sparsmakad färgsättning (svart) gör nämligen att udda blir jämnt och på så sätt kan massor av ting från skilda håll samsas i sköna stilleben. Vanliga trämöbler fungerar också utmärkt in i det asiatiska temat när de målas med svart oljelasyr.
Hon inspirerar till att inreda i grönt
Vad gör man om man är trädgårdsintresserad men inte har någon trädgård? Då inreder man sitt hem med alla tänkbara nyanser av grönt.
Ampeln har gjort comeback i våra hem. Den kan till exempel hänga i en dörrpost, ovanför köksbänken, eller i en trappa. Därför bidrar den också till en grönare inredning.
I Minna Mercke Schmidts nya bok "120 krukväxter" finns många fina exempel på vad man kan hänga i ampeln. Gullrankan, apsvansen eller porslinsblomman är några lättskötta exempel.
Minna Mercke Schmidt berättar hon hur varje växt ska placeras, hur stor den blir, hur den ska vattnas och gödas, vilken jord den vill ha och hur den kan förökas. Växterna är indelade i grönskande växter, blommande växter och suckulenter och kaktusar. Här finns också ett helt kapitel om att sköta och föröka sina krukväxter och vad man kan göra om något går fel.
Många krukväxter är väldigt lättskötta, suckulenter exempelvis. Ändå behöver de planteras om någon gång då och då.
Krukväxter mår bäst av att planteras om på våren, så nu är hög tid att plocka fram jord och kanske en och annan ny kruka. För som Minna Mercke Schmidt uttrycker det i boken "Dina krukväxter brukar faktiskt tala om när de behöver planteras om, till exempel genom att rötterna nästan har sprängt krukan eller växt ut genom bottenhålet.
Boken innehåller allt från nya trendiga krukväxter till klassiker från mormors tid.
Minna Mercke Schmidt är blomsterkreatör till vardags och driver sedan över tio år tillbaka den populära bloggen "Blomsterverkstad". Hon har tidigare skrivit tre böcker som handlar om att styla och dekorera med blommor och grönt.
Kombinera odling med att bo i stan
Allt fler stadsbor verkar längta efter att odla sin egen mat. Men alla drömmer inte om att flytta ut till ett rött hus på landet.
I den nya boken "Spenat i stan" delar Anna Rökaeus och Olof Söderén med sig av många goda tips och råd för den som bor i stan och vill kombinera det med odling. De berättar ingående om kolonilotter, balkongodling, fönsterodling, hur en gårdsodling kan organiseras och var man kan anlägga så kallade tillsammansodlingar.
När man väljer odlingsplats är det bra att väga in vad du vill odla, i vilken mängd och hur mycket tid du kan tänka dig att lägga på odlingen.
Här får läsaren också handfasta tips på vad man behöver tänka på när det gäller jorden, hur man ska göra om man plötsligt behöver resa bort från sina odlingar och hur man kan ta tillvara skörden.
Boken präglas av det hållbarhetsfokus som ligger i tiden, liksom tankarna på att äta bättre. Boken avslutas med ett gäng recept.
Journalistparet Anna Rökaeus och Olof Söderén har tio års erfarenhet av ekologisk och hållbar odling. Tillsammans driver de också podcasten Odlarna.
Trädgårdsrummet fullt av blommor
I den egna trädgården finns oändliga möjligheter att odla blommor för buketter och vaser. Rebecca Malmsköld har ett helt rum i trädgården, där hon enbart odlar snittblommor. Nu berättar hon om det i bokform.
Begäret efter blommor, efter tung doft av rosor, efter gigantiska pioner, banade vägen för Rebecca Malmskölds trädgårdsintresse. Nu har hon skrivit sin andra bok "Snittblommor från trädgården", utgiven på det egna förlaget Hortensis.
Rebecca Malmsköld står också, tillsammans med sin sambo Staffan Eklund, för bilderna i boken.
Hemma hos Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund finns en hel blomstergård och det är där vi får lyckan att hänga, genom text och bild, under en hel trädgårdssäsong.
Rebecca Malmsköld delar bland annat med sig av vad man bör tänka på när man anlägger en egen snittblomsträdgård, som hon också kallar den, att de flesta sommarblommor trivs i sol och att vatten bör finnas lättillgängligt för att göra blomstergården så lätt som möjlig att sköta.
För den som vill börja odla egna snittblommor kan ett tips vara att börja odla i en eller två pallkragar. Rebecca Malmsköld delar med sig av förslag på lättskötta sommarblommor att plantera där.
Hon berättar också hur man skapar fina buketter och arrangemang. Hon pratar om uppstickare (som blodamarant och fingerborgsblomma), blickfång (som zinnia och rosenskära) och utfyllnad (som sommarflox och blomstermorot) i arrangemangen. Visste du för övrigt att vissa stjälkar bör doppas i kokhett vatten, andra behöver barkskalas, innan de är redo för vasen.
Men låt dig inte skrämmas av sådana fakta. Det finns fröer, som sibirisk vallmo, för odlare som vill ha en lite större utmaning. Men så finns det också ringblommor och aster för den som vill vara säker på att lyckas.
Rebecca Malmsköld odlar givetvis alla tre enligt ritningen över blomstergården. I den övriga trädgården växer blommande perenner, som löjtnantshjärtan, lavendel och pioner, som också bidrar till de fina buketterna. Liksom en rad olika sorters rosor.
Boken innehåller också ett helt kapitel om dahlior. Rebecca Malmsköld har en hel låda med olika dahlior i sin blomstergård, från vilken hon kan välja och vraka bland blommorna som påminner om fyrverkeripjäser, både till färg och form.