Bostäder i Julita översvämmade

I samband med söndagens kraftiga regn och åska fick SOS ta emot flera larm om fastigheter som översvämmats i Julita.

Foto:

Övrigt2018-07-29 16:02

Räddningstjänsten fick strax efter lunch rycka ut till ett större antal byggnader som hade översvämmats av vattnet. I en av byggnaderna skulle det ha varit så mycket som en meter vatten i källaren.

I ett av hyreshusen på Almgatan fylldes källargolvet med vatten. På platsen hjälptes boende och räddningstjänst åt för att tömma utrymmena.

Personalen på plats vittnar om att källaren var den femte platsen de tömt sedan ovädret bröt ut.

– Det går ganska snabbt att tömma, men nu när det är så torrt sjunker inte vattnet undan utan underlaget blir hårt och därför ansamlas vattnet i stället. Och när det kommer så mycket vatten så plötsligt, hinner brunnarna inte med, berättar räddningspersonal på plats på Almgatan.

Och det skulle dröja innan räddningstjänstens personal avslutade översvämningsarbetet. Vid 18-tiden på kvällen var de akuta insatserna avslutade.

– I början handlade det om decimeter med vatten på vägen och vatten som trängde in genom dörrar, fönster. Vi var runt på en sju-åtta adresser och pumpade bort vatten. Men arbetet lär fortsätta i ett par timmar till, även om det mer handlar om arbete i samråd med försäkringsbolag, för att undvika eller minimera vattenskador. Men det akuta räddningsarbetet är klart, förklarar insatsledaren Christian Andersson under söndagskvällen.

Det inkom även larm om bränder under eftermiddagen, men en rapporterad skogsbrand i Julita släcktes av skyfallet och en förmodad rökpelare i Floda-trakten visade sig vara vattenånga som kommit till följd av ovädret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om