Bortglömd i hemtjänstens julkaos – byter utförare

Nyårshelgen blev en mardröm för Margareta Åkerman som glömdes bort av hemtjänsten trots att hon behöver daglig hjälp med sina göromål. "Ålderdomen skrämmer mig".

Margareta Åkerman oroar sig för att bli gammal.

Margareta Åkerman oroar sig för att bli gammal.

Foto:

Övrigt2019-01-04 05:00

Hon är rädd för att dö ensam i sin lägenhet utan att någon ska sakna henne. Känslan av skräck har inte heller mildrats av det strul som Margareta Åkerman upplevt med hemtjänsten under nyårshelgen.

– Ålderdomen skrämmer mig, säger hon.

Margareta Åkerman vittnar om vårdpersonal som är stressad och inte mår bra, som sjukskriver sig hela tiden, om osäkra vikarier som skymtar förbi och chefer som inte går att få tag på eftersom de har semester över helgerna.

Hon har haft hemtjänst sedan oktober förra året och lider bland annat av diabetes, hjärtsvikt och benskörhet. Margareta Åkerman får i princip inte gå utanför dörren på grund av sina olika åkommor och behöver därför hjälp med allt från att duscha och städa till att tvätta och gå utomhus.

Ända sedan hon fick hemtjänst för tre månader sedan har allt strulat, berättar hon. Men det hela kulminerade under julhelgerna då personalen helt enkelt glömde bort henne flera gånger.

– Personalen mår inte bra. De är väldigt mycket sjuka. Just att de inte dyker upp, det är den stora oron, säger Margareta Åkerman.

Vid ett tillfälle under nyårshelgen var hon utan diabetesstickor, för koll av blodsockernivån, i två dagar. Och hon kunde inte ta sig in till stan för att köpa nya eftersom hon behöver hjälp med det. En nödlösning blev att låna från grannen.

Margareta Åkerman har, i likhet med alla andra som har hemtjänst, en fadder, någon man ska kunna vända sig till. Men den personen hann hon bara träffa en gång innan hen blev sjukskriven. Ersättaren blev också sjukskriven, berättar hon.

Över huvud taget upplever hon kontaktproblem med hemtjänsten. Under nyårshelgen försökte hon kontakta en av hemtjänstens ansvariga chefer som, enligt Margareta Åkerman, i princip omgående avslutade samtalet, utan att höra vad hon ville.

– Ingen av cheferna svarar under julen. Att de har tagit semester hela fjorton dagar under julen tycker jag är konstigt, säger Margareta Åkerman.

Vidare vittnar Margareta Åkerman om uteblivna besök, sena ankomster, hemtjänstpersonal som mest tittar på mobilen när de i själva verket ska ha ett kontaktbesök med samtal.

Nu ska Margareta Åkerman byta hemtjänst till ett privat bolag.

Margareta Åkermans upplevelse av de gångna helgerna har bland annat sin bakgrund i extra många sjukskrivningar, berättar chefen för hemtjänsten där hon bor.

– Det går i perioder, det var många sjukskrivna i somras också, säger Mikael Isgren, chef för enheten Gjuterigatan där cirka 160 brukare finns.

Planeringsmässigt såg det bra ut innan helgerna drog i gång, berättar Isgren, det fanns till och med en viss överbemanning eftersom många som har hemtjänst säger ifrån den när de reser bort till anhöriga och liknande. Men så inträffade plötsligt något under nyårshelgen.

– Vi fick in tre sjukskrivningar på nyårsaftonens morgon och det är svårt att förutse. Vi har inte heller haft några planerare på plats eftersom det har varit så många röda dagar, scheman har i stället planerats i förväg, säger Isgren.

Dagen före julafton fanns en person som satt standby som planerare under förmiddagen i fall hemtjänsten skulle få hem någon brukare hastigt från sjukhuset eller om några insatser behövde omplaneras, berättar Mikael Isgren. En planerare kom också in den under nyårshelgen för att hjälpa till med planeringen de dagarna.

– Min bild är att det är svårt att göra alla nöjda. Men på det stora hela tror jag att de flesta varit nöjda med de insatser vi har.

Har det varit kris i hemtjänsten under nyår?

– Kris? Nej, det är ett starkt ord. Men det är klart, är många sjukskrivna så blir det ett problem man får lösa. Det har vi ju rutiner för.

Om någon brukare skulle bli bortglömd, som i fallet Margareta Åkerman, så brukar Mikael Isgren få höra det av någon anhörig eller om brukarna själva berättar det.

Vad gör du då?

– Då tar jag kontakt med dem och ser över våra system var det har fallerat. Jag går igenom det med planerare och personal, vad som har hänt och är det rutiner som fattas så skapar vi en rutin. Vi jobbar med komplexa planeringssystem och de sköter sig inte alltid själva, då får man göra det manuellt. Det blir alltid en återkoppling med brukaren, säger Mikael Isgren.

Val av hemtjänst

Den som har hemtjänst kan välja om hemtjänsten ska utföras av kommunen eller en privat utförare. Valet omfattar alla insatser inom hemtjänsten, utom natt- och larminsatser. Dessa insatser utförs av kommunens personal.

Totalt finns 10 olika utförare av hemtjänst i Katrineholm, inklusive kommunen.

Den som vill kan byta utförare när man vill. Det tar cirka 14 dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!