Bönestunder strider mot skollagen

Bönestunderna på Sävstaskolan innebar att Vingåkers kommun bröt mot skollagens bestämmelse att undervisningen ska vara icke-konfessionell. Det slår Skolinspektionen fast.

Bönestunderna och koranläsningen på Sävstaskolan var ett brott mot skollagens bestämmelser, enligt Skolinspektionen.

Bönestunderna och koranläsningen på Sävstaskolan var ett brott mot skollagens bestämmelser, enligt Skolinspektionen.

Foto:

Övrigt2018-06-08 17:15

Bakgrunden till beslutet är en anmälan till Skolinspektionen om att det förekom bön under skoltiden vid Sävstaskolan och religiösa inslag i modersmålsundervisningen, något som tidningen tidigare har berättat om.

Enligt yttrandet från Vingåkers kommun fick skolledningen kännedom om bönestunderna under senhösten 2017. Åtgärder vidtogs och enligt kommunen förekommer inga sådana aktiviteter på Sävstaskolan i dag.

Enligt rektor har anmälan diskuterats med berörda lärare. Alla har försäkrat att uppgifterna inte stämmer och saknar förståelse för det som påstås.

I kommunens svar till Skolinspektionens framgår också att modersmålslärarna under hösten fått utbildning i de styrdokument som reglerar undervisning och betygssättning. Nu kommer rektor att följa upp undervisningens innehåll vad gäller modersmålundervisning och dessutom göra regelbundna besök på lektionerna.

Skolinspektionen gör ändå bedömningen att kommunen, som Sävstaskolans huvudman, inte följt bestämmelserna när det gäller att utbildningens ska vara icke-konfessionell. Men eftersom kommunen har kunnat redovisa åtgärder som vidtagits och att undervisningen ska följas upp avstår inspektionen från att ingripa. Därmed avslutas ärendet.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Helena Edrenius (S) vill inte kommentera Skolinspektionens utslag innan hon stämt av med berörd förvaltningschef. Men hon har tidigare slagit fast att alla religiösa inslag i skolorna måste upphöra.

Icke-konfessionell undervisning

Innebär att det inte får förekomma religiösa inslag som bön, välsignelse, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnande. Källa: Skolinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!