Böcker på recept stöd i språkutvecklingen

Läsning på recept, finns det? Absolut. Bokrecept är länsbibliotekets sätt att med hjälp av föräldrar få i gång språkstöd till barn som behöver det lilla extra.

Språkutvecklingen för ett barn grundläggs de första åren i livet. I Sörmland kan barn få bokrecept som en del i språkstödet om utvecklingen är försenad.

Språkutvecklingen för ett barn grundläggs de första åren i livet. I Sörmland kan barn få bokrecept som en del i språkstödet om utvecklingen är försenad.

Foto: TT Fredrik Sandberg/

Övrigt2017-09-26 07:00

Bokrecept fick sin början 2015 i ett projekt med statligt stöd från kulturrådet.

‒ Nu är bokrecept en permanent verksamhet, säger Ann Catrine Eriksson, bibliotekskonsulent med inriktning på barn och unga på Länsbibliotek Sörmland.

Mellan fem och åtta procent av de sörmländska förskolebarnen har avvikande språkutveckling. Det kan handla om att de har det svårt med ordförråd eller grammatik eller att de börjar tala sent. Bokrecept är helt enkelt ett sätt att med föräldrars hjälp stötta barn i språkutvecklingen. Familjerna får ta med sig receptet till biblioteket, där särskilt utvalda böcker lånas ut.

Bokrecept är ett samarbete mellan länsbiblioteket, folkbiblioteken, logopeder, specialpedagoger och BVC-sköterskor. Barnhälsovården språkscreenar barn när de är 2,5 år. Ibland kan språkutvecklingen vara sen utan att det är något avvikande. Men när det står klart att ett barn behöver extra stöd remitteras det till en logoped, hos vilken det kan bli en viss väntetid. Därför kan sedan en tid tillbaka inte enbart logopeder utan också BVC-sköterskor skriva ut bokrecept.

‒ Det är för att man som förälder inte ska behöva gå och känna sig overksam under väntetiden. BVC kan också skriva ut recept till barn som kanske inte behöver remitteras vidare, men som ändå behöver uppmuntran till läsning, säger Ann Catrine Eriksson.

‒Bara härom dagen pratade jag med en förälder som sa att det känns skönt att kunna göra något direkt som förälder när man har varit på en språkscreening med sitt barn och fått höra att det inte befinner sig i språkutvecklingen där andra barn i samma ålder är.

Alldeles nytt för den här hösten är också att alla barn som har fått bokrecept får en gåvobok att behålla när de besöker biblioteket för att låna böcker på recept för första gången.

Samtidigt som bokrecept är träning är det också ett tillfälle för föräldrar och barn att umgås.

‒Bibliotekarierna väljer väldigt fina böcker som också ger en läsupplevelse. Det blir något mer, en mysig upplevelse tillsammans, säger Ann Catrine Eriksson.

Ordförråd

Under de första tre åren i ett barns liv grundläggs hela språkutvecklingen. Undersökningar vid Stockholms universitet visar, att en 17-åring som har läst mycket/blivit läst för som liten har ett ordförråd på 50000-70000 ord. En 17-åring som inte läser/har blivit läst för som liten har ett ordförråd på 15000-17000 ord. För att klara ett vuxenliv krävs ett ordförråd på 50000 ord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om