Liljencrantz föreslog samtidigt att småbarnsfamiljer, som hukande under blöjberget drabbas hårt av taxehöjningar, ska få betala mindre för sina sopor.
– Nu vill de nya Moderaterna införa maxtaxa för avfall precis som den maxtaxa som finns inom barnomsorgen, raljerade Reijo Eriksson (S), som inte ville gå med på en sådan lösning.
Erik Liljencrantz framhöll att den som vill hitta andra sätt att bli av med använda blöjor utan att behöva betala för dem ska passa på att byta blöja oftare på barnet när man befinner sig i exempelvis ett köpcenter.
Gudrun Lindvall tog debatten tillbaka till allvaret.
– Det här är ett sätt att få fler att inse, att om de sorterar kan de sänka sina kostnader, sa Gudrun Lindvall (MP), som hade ett eget tips till Liljencrantz och andra småbarnsföräldrar:
– Det finns tygblöjor.
Göran Dahlström (S), med erfarenhet av större barn än blöjbarn, framhöll att om det är dyrt att ha blöjbarn, så blir det inte direkt billigare att ha tonåringar. Kostnader för el och vatten skjuter i höjden i takt med att barnen växer och tar timslånga duschar, skojade Dahlström med Liljencrantz.
– Det blir bara värre.
Carina Björk Andersson (FP) kom med en ”vild idé” om att någon form av återvinningssystem skulle kunna införas för blöjor, så att föräldrar skulle slippa kasta dem i hushållssoporna. Men Gudrun Lindvall informerade om att producentansvaret omfattar förpackningar och att blöjor räknas till hushållssopor.
Debatten mynnade ut i att kommunfullmäktige beslutade att den nya renhållningstaxan ska gälla från den 1 augusti.