Björkviksbarn skriver deckare

Hur ska bokläsning någonsin mer kunna konkurrera med den omedelbara tillfredsställelse som mobilen ger? Tony Manieri kan sitta på en del av svaret. Han gör eleverna till författare.

Att läsa böcker tar tid, konstaterar Tony Manieri. Men när man hittar favoritboken, den som träffar rakt i hjärtat, då är tiden oväsentlig. Tony Manieri har skrivit fyra deckare för vuxna och ett antal barn- och ungdomsböcker, bland annat tillsammans med Laura Trenter. Tillsammans med skolbarn över hela landet har han skrivit mer än 30 deckare.

Att läsa böcker tar tid, konstaterar Tony Manieri. Men när man hittar favoritboken, den som träffar rakt i hjärtat, då är tiden oväsentlig. Tony Manieri har skrivit fyra deckare för vuxna och ett antal barn- och ungdomsböcker, bland annat tillsammans med Laura Trenter. Tillsammans med skolbarn över hela landet har han skrivit mer än 30 deckare.

Foto:

Övrigt2018-02-03 08:30

All forskning visar att läsning är ovärderlig för utveckling av intelligens och förmågan att förstå världen. När Tony Manieri, författaren som är på besök i klass 4-5-6 i Björkviks skola denna onsdag, frågar hur många elever som läser böcker räcker ganska många upp handen. Men när han frågar hur många som läser när det inte är påkallat av skolan är det inte många som viftar med näven.

‒Det många inte inser är vad en bok ger, säger Tony Manieri som väcker läsintresset med en annorlunda metod: han låter barnen själva skriva en bok.

Inom ramen för Skapande skola, som möjliggör kultursatsningar genom statsbidrag från Kulturrådet, har Tony Manieri i åtta år rest runt i landet och skrivit deckare ihop med skolklasser. Nu är det Björkviks tur, tillsammans med Västra skolan, Östra skolan och Skogsborgsskolan.

Sju klasser från dessa skolor ska skriva varsitt kapitel i en bok som trycks och får ett ISBN-nummer. Tony Manieri skriver första och sista kapitlet. Det rafflande slutet får eleverna veta först den 17 maj. Då blir det en ceremoni i Tallåsaulan i Katrineholm när alla elever under högtidliga former får ta emot varsitt exemplar av sin bok.

‒Det blir något beständigt för eleverna, säger Tony Manieri som många gånger tidigare har sett stoltheten hos de författande barnen.

Björkvikseleverna är först skeptiska till idén men snart händer det grejer. Tony Manieri läser första kapitlet i deckaren för klassen. Att allt utspelar sig i närmiljö, som eleverna kan åka till under skrivprocessen, är viktigt. Handlingen är förlagd till Stadsparken i Katrineholm, där en stor cirkus är på besök. Från cirkusdirektören stjäls en stor summa pengar och i cirkussällskapet finns sju stöldmisstänkta. Ett visst konstverk i parken har också en viktig roll i intrigen. De misstänkta ska omskrivas i varsitt kapitel av klasserna. I Björkvik får klassen anta kriminalkommissarie Salomon Rapps identitet medan Tony Manieri blir den misstänkte, den levande kanonkulan el Torpedo.

Det som följer är ett "förhör" med den misstänkte, med el Torpedo som drar riktiga rövarhistorier med drag av Hasse & Tages Lindemansketcher. Det är väldigt roligt och snart är hela Björkviksklassen engagerad i "förhöret" som skrivs ner av en lärare som underlag för det fortsatta skrivandet.

Skrivandet ingår inte i pedagogernas bedömning av eleverna och ingen får peta i det som skrivs.

‒Det här är elevernas berättelse, framhåller Tony Manieri.

Nu börjar arbetet med att sammanställa kapitlet. För Tony Manieri är målet att få åtminstone någon att glänta på dörren till böckernas magiska värld.

‒Om bara ett enda barn hittar till läsningen, då är det värt allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!