Den ekonomiska tillväxt som världen har skådat de senaste dryga hundra åren har varit möjlig tack varig ökad produktion av billig olja. Men oljeproduktionen ökar inte längre och det finns en risk att den kommer att stiga i pris.
— Vi är i ett läge där oljan inte längre smörjer det ekonomiska systemet. Tittar man generellt har vi aldrig haft någon stor ekonomisk tillväxt utan att produktionen av olja har ökat, säger professor Kjell Aleklett.
Han står bakom teorin om "peak oil" eller oljetoppen. Den går ut på att den olja som är lätt att komma åt och pumpa upp är slut. Världen har passerat toppen där mest olja producerades, enligt teorin.
Och så här långt ser det ut att stämma. Oljeproduktionen i världen ökade stadigt fram till år 2005. Sedan dess har den planat ut.
Det blir allt svårare att hitta olja. För att hitta nya källor ger sig oljebolagen ner på allt större djup i haven och det gör att det blir dyrare att producera olja.
— Det är väldigt få som tror att oljan kommer att bli billigare, men det beror på vilket pris som samhället är beredd att betala för att få en ekonomi som fungerar.
Enligt Kjell Aleklett måste vi hitta något annat som kan ersätta oljan som smörjmedel i ekonomin.