Polisen fick ganska tidigt i utredningen upp ögonen för den nu åtalade 22-åringen. Han hade nämligen skurit sig och lämmat blod efter sig på ett av de föremål som tjuvarna inte lyckades få med sig vid kuppen.
När tjuvarna den 31 juli förra sommaren slog till mot domkyrkan i Strängnäs fick de med sig föremål värderade till 65 miljoner kronor. Men de var ute efter mer. Och i ivern över att greppa efter fler dyrgripar, lämnades spår som har blivit ett av åklagarens starkaste bevis: blod.
Gärningsmännen försökte också få med sig en spira tillverkad 1611, en spira tillverkad 1626 och ett riksäpple tillverkat 1626 från montern där de värdefulla föremålen förvarades. Föremålen som tjuvarna missade har värderats till sammanlagt 26.5 miljoner kronor. Det framgår av åklagarens stämningsansökan.
Men där framgår också att en av tjuvarna lämnade spår efter sig som ledde till att polisen fick upp intresset för den nu åtalade 22-åringen.
22-åringen ska bland annat ha lämnat blod efter sig på en av de spiror som fanns kvar i kyrkan. Blodet kan bara ha hamnat där i samband med stölden, konstaterar åklagaren. Flera av de vittnen som polisen har pratat med har berättat hur de värdefulla föremålen har förvarats och förklarat att blodet på spiran bara har kunnat hamna där när stölden begicks.
Bland åklagarens skriftliga bevisning finns också analyser från den brottsplatsundersökning som har gjorts och som visar att 22-åringens dna har påträffats på flera platser i domkyrkan. Hans dna har också påträffats på en cykel som de misstänkta gärningsmännen använde vid flykten, skriver åklagaren.
Brottsplatsundersökningen ska enligt åklagaren visa hur tjuvarna har försökt att stjäla samtliga dyrgriparna i montern, att ett av föremålen har skadats och att "gärningen måste ha föregåtts av betydande planering".
Rättegången är planerad att pågå i tre dagar och då ska man också göra en syn på plats i Strängnäs.