Bevara och utveckla Kulturskolorna

Övrigt2009-10-08 05:00

I kommunerna pågår nu ett intensivt arbete med att forma de kommunala budgeterna för år 2010.

Regeringen uppmanar kommunerna att värna om vård- skola och omsorg.

I del 2 av Dagens Samhälle nr 26/09 kan vi läsa att i de kommande budgeterna bantas kultur- och fritidskontona, men inte mer än inom andra områden.

I SCB statistiken för 2008 har vi noterat att inget av de landsting inom Mälardalsregionen ligger bland de tio landsting som satsar mest på kulturen. Inte heller kommunerna inom området hör till den som lägger mest på kulturområdet. Hälften av landets kultur- och musikskolor hotas i det hårt ansträngda ekonomiska läget av nedskärningar. Då Sveriges musik- och kulturskoleråd (Smok) i våras gjorde en snabbenkät svarade hälften av skolorna att de fått signaler om neddragningar. Det är naturligtvis alltid så att den frivilliga kommunala verksamheten i kärva tider skärskådas och kan få stå tillbaka för den obligatoriska kommunala verksamheten vård- skola och omsorg.

Undertecknade vill dock påminna om:

* att redan under 1960-talet började flera kommuner organisera musikskolor.

Dessa utvecklades sedan i snabb takt och är nu på många håll kulturskolor.

Som ett exempel på nedskärningar som skedde i början på 1990-talet kan man se att i Södertälje kommun hade man i slutet av 80-talet och början av 90-talet cirka 2- 500 elever och cirka 50 årsarbetare i den kommunala kulturskolan. Då minskade man verksamheten markant, vilket syns även i- dag. Denna trend kan man nu även se i andra kommuner i Sverige. Verksamheten har dock över tid förändrats och tagit sig andra och modernare former. I Södertälje finns ju till exempel Wendela Hebbe-gymnasiet där eleverna kan utvecklas i en rad kreativa konstformer som dans, teater, bild, sång och musik.

* att kulturskolor är ett komplement och ett alternativ till sport och idrott för många barn och ungdomar

* att terminsavgifterna ska hållas så lågt det bara går för att så många barn och ungdomar som möjligt ska kunna delta i verksamheten, men hellre en högre egenavgift om det kan rädda kulturskolans verksamhet

* att musik- och kulturskolorna lagt grunden för Sveriges internationella framgångar kanske främst inom musikområdet

* att kulturskolorna har bidragit till en utveckling av andra politikområden och skapat tillväxt i ekonomin

* att många av kulturskolornas elever har fortsatt till exempel att sjunga och spela i körer och orkestrar. Många av våra verksamma pedagoger har ett förflutet i kulturskolorna, precis som många av våra yrkesmusiker som har sina anställningar i körer och orkestrar i vårt avlånga land samt även utomlands.

* att vi fått en kunnig och intresserad kulturpublik och kräsna kulturkonsumenter

* att i dessa budgettider tänka på vår långa musik- och kulturskoletradition och vad den har inneburit för vårt gemensamma kulturliv och dess utveckling!

Kommuner i Sörmland, tänk nu på att bevara och utveckla våra musik/kulturskolor!

Tord Tjernström, Strängnäs

Annelie Bengtsson, Vingåker

Rigmor Breidemalm, Trosa

Gunnar Söderberg, Oxelösund

Ledamöter ur Mälardalsrådets kulturutskott

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om