Han förklarar att bemötandefrågor är centrala inom socialförvaltningen och något som man arbetar mycket med.
‒Det känns tråkigt att den här kvinnan känner sig illa bemött, men min bild är att vi generellt har ett gott bemötande mot klienter och samverkanspartner. Vi har nyligen varit med i SKL:s enkät om bemötandefrågor där vi fick ett bra resultat.
Ola Nordqvists uppmaning till Ellen är att hon ska lämna in ett klagomål till förvaltningen.
‒ Känner människor sig felaktigt behandlade eller dåligt bemötta ska man klaga via hemsidan eller höra av sig till ansvarig chef. Vi utreder det och tycker de här sakerna är viktiga, det är ett ständigt lärande. Känner man att man inte får gehör för sina synpunkter kan man anmäla till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg).
Klagomålshanteringen är inte avsedd att ompröva fattade beslut, utan för att säkerställa att bemötande och handläggning sker i linje med verksamhetens uppsatta mål.
Har man rätt att be om en ny handläggare?
‒Man har alltid rätt att be om det, men om det går att lösa beror på arbetsbelastningen. Det bästa är om berörda personer kan reda ut det tillsammans.
Är telefonkontakt eller ett personligt möte att föredra i kontakt med socialen?
‒Det beror på hur klientens behov och ärendets svårighetsgrad ser ut. Normalt sett har vi personliga möten där vi utreder behoven.
Att ungdomsårens missbruk i den tidigare hemorten togs upp reagerade Ellen i reportaget starkt på.
Får socialtjänster i olika kommuner dela information sinsemellan?
– Det krävs alltid samtycke när vi inhämtar uppgifter från andra kommuner och mellan enheter. Vi vill jobba så transparent som möjligt.