Beckershof – en naturskön pärla vid Tisnaren

Beckershof är en liten sommaridyll vid sjön Tisnaren. Här finns en herrgård med anor från 1700-talet och ett lusthus byggt med inspiration från Turkiet.

Foto:

Övrigt2017-07-04 06:00

Dags för tidningen sommarserie igen, där vi kastar pil på kartan och åker dit pilen landar. Den här gången landade pilen på Beckershof.

En smal grusväg i skogen leder oss fram till vår destination. Helt från ingenstans öppnar vägen upp sig och vi skymtar sjön Tisnaren. En båthamn där flera båtar guppar i det spegelblanka vattnet finns till vänster om oss och till höger leder vägen vidare bort mot udden där Beckershofs herrgård ligger.

I trädgården till ett rött hus står Claes Asker, tidigare godsägaren till Beckershofs herrgård som i dag ägs av sonen Charles Asker.

‒Vi byggde det här huset för åtta år sedan. Det är pensionärsbostaden där jag och min fru Cheristine bor.

Tidigare stod det ett annat hus där som familjen Asker ville riva men då var det tal om att huset skulle bli ett byggnadsminne. Det vill säga att byggnaden hade ett stor kulturvärde och får då inte rivas eller på något sätt byggas om. Men det blev aldrig klassat som ett byggnadsminne och byggnaden revs.

Herrgården som synd från Claes tomt omges av stora gröna gräsmattor och bakom byggnaden brer sjön ut sig. Det är en fin varm sommardag men än syns inga badgäster nere vid båthamnen.

Sophie Asker kommer gåendes med barnvagnen längs grusvägen tillsammans med jack russell hundarna Trixie och Tess.

‒Vi ska ut på en promenad och därefter blir det ett dopp i sjön, säger hon.

Med sonen Alexander i vagnen och med sällskap av styvsonen Fredrik Asker ska de ta sig an en förmiddagsrunda på åtta kilometer. Hundarna Trixie och Tess får sällskap av Claes jakthundar Ellie och Thiel.

Gårdsklockan ringer.

‒Den är från 1700-talet och har en otroligt fin klang. Den slår ett slag varje halvtimma och slår lika många slag som klockan är när visaren når upp till heltimmen. Men på natten stänger vi av den, säger Claes Asker.

Längst ut på udden står herrgårdens lusthus som byggdes under 1800-talet. Den har detaljer där inspirationen är hämtad från Turkiet, berättar Sophie Asker.

Vid båthamnen står katrineholmarna Markus och Matthias redo med sina fiskespön.

‒Det är första gången för i år som vi är här. Jag vet inte varför vi inte tagit oss ut tidigare i år men nu är vi här. Vi får se om vi får i gång motorn till båten annars får vi ro, säger Matthias.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!