Beatles sound blev starten

När höstens studier börjar i Falun får Linda Karlsson från Sköldinge med sig en fin uppmuntran: hon, som är på väg att ta sig in på ett helt mansdominerat område i musikbranschen, är Musikens hus-akademiens andra stipendiat i år.

Linda Karlsson är från Sköldinge men bor i Falun där hon studerar ljud- och musikproduktion. På söndag mottar hon Musikens hus-stipendiet i Katrineholm.

Linda Karlsson är från Sköldinge men bor i Falun där hon studerar ljud- och musikproduktion. På söndag mottar hon Musikens hus-stipendiet i Katrineholm.

Foto:

Övrigt2017-08-01 05:00

Linda Karlsson bor i Dalarna sedan flera år tillbaka för att studera. Nästa vecka börjar hon sista året på ljud- och musikproduktionsprogrammet på Högskolan i Dalarna med siktet inställt på en kandidatexamen.

‒Jag har alltid känt att jag behöver jobba med musik för att känna mig nöjd, säger hon.

Ett stort skäl till intresset för musik och därmed för ljud stavas The Beatles.

‒Jag kommer ihåg det så starkt, när jag var åtta år och en lärare i Sköldinge skola spelade instrumentala Beatles-låtar. Jag är fortfarande ett stenhårt Beatles-fan, säger Linda Karlsson.

Hon tror att den livslånga kärleken till Paul McCartneys och John Lennons musik beror på att den talar till henne så känslomässigt.

‒Musik och känslor går så tätt ihop för mig. Och så är det texterna, också.

Musikintresset ledde från att lyssna till att utöva själv. Linda Karlsson gick bara i lågstadiet när hon upptäckte sin röst, och hon är självlärd på piano för att kunna kompa sig själv. Efter grundskolan i Sköldinge och Valla gick hon estetiska programmet med musikinriktning på Duveholmsgymnasiet. Sången har hon fortsatt med, och hon skriver en del musik själv.

Att stå längst fram på en scen är dock inte det hon strävar efter i första hand. Snarare har hon hela tiden velat jobba med musik från ett annat håll. Musik- och ljudproduktion passar som hand i handske.

‒Jag har börjat producera de senaste åren, säger hon och förklarar hur hon ser en tjusning i att lyssna i timmar på ett enda ljud.

Musikproducentyrket är mycket mansdominerat. När Linda började sin utbildning fanns bara tre kvinnor bland de drygt 50 eleverna.

‒Jag tror att det helt enkelt har setts som ett tekniskt arbete som ska skötas av männen. Men det finns inget som säger att inte kvinnor kan göra det.

Utbildningen är bred och följer den snabba tekniska utvecklingen på området. Den som har en examen kan jobba med radioproduktion, som ljuddesigner för webben, ljudtekniker på konserter eller teatrar, eller musikproducent i en studio. Bland annat.

‒Det är en väldigt praktisk utbildning. I vår ska vi ut på praktik och jag hoppas på en radiostation. Jag tycker om att prata, så det passar mig.

På söndag den 27 augusti kommer hon att framträda med en egen låt i samband med att hon tar emot Musikens hus-stipendiet i Katrineholm.

‒Det känns stort, säger hon om att ha blivit utvald som stipendiat.

‒Det är jättekul att få den här uppskattningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!