Bra dokumentation av barnens synpunkter, men långa utredningstider. Så kan Humanas barnbarometer 2013 sammanfattas för Katrineholms del.
Omsorgsföretaget Humana skickade tidigt i somras ut en enkät till Sveriges samtliga kommuner. Enkäten hade utformats i samarbete med Rädda barnen och innehöll ett antal frågor gällande socialförvaltningarnas arbete med utsatta barn.
Drygt hälften av kommunerna svarade, däribland Katrineholm. När nu enkätsvaren har ställts samman, får kommunen både ris och ros för sitt arbete.
Positivt för Katrineholms del är att barnens egna synpunkter alltid dokumenteras när behandlingsinsatser för barn utvärderas. Det är mer än man kan säga om de flesta kommuner. Bara tre av tio svarar "alltid" på denna fråga.
Samtidigt får Katrineholm, liksom många andra kommuner, kritik för att utredningar som rör barn och unga drar ut på tiden. Enligt socialtjänstlagen ska utredningar som berör barn bedrivas skyndsamt och ta högst fyra månader. Katrineholms kommun svarar i enkäten att över tio utredningar tagit längre tid än så de senaste två åren.
Att utredningar som gäller barn drar ut på tiden i Katrineholm är inget nytt. 2011 granskade Katrineholms-Kuriren socialtjänstens barnutredningar. Det visade sig att ett stort antal utredningar tagit mer än fyra månader, men att socialtjänsten bara redovisade en bråkdel av dem för politiker och allmänhet.
Den vanligaste ursäkten till utdragna barnutredningar som framkommer i enkätrapporten, är att socialtjänsten tvingats vänta på underlag från andra instanser, som polis eller läkare. Även hög personalomsättning anges som en orsak.
Humana bidrar med ett antal förslag utifrån resultaten i enkäten, bland annat satsningar på minskad personalomsättning och ökad samverkan mellan myndigheter.