Barnen får livskunskap på schemat

– Barnen behöver inte bara ämneskunskaper. De behöver en större verktygslåda, säger Anneli Hedberg (S), bildningsnämnden ord-
förande.Nu ska de få det, i form av livskunskap på schemat.

Övrigt2010-01-18 21:09

Den psykiska ohälsan ökar bland barn och ungdomar, vilket i sin tur påverkar arbetsmiljön och kunskapsinlärningen i skolan.

Det här vill man nu ändra på, med hjälp av ekonomiskt stöd från Statens folkhälsoinstitut. Katrineholm är nämligen en av sex kommuner i Sverige som får stöd för att främja barn och ungdomars psykiska och fysiska hälsa.

Hittills har 25 pedagoger i Katrineholms kommun utbildats i SET-metoden.

SET står för social och emotionell träning och syftar till att främja barn och ungdomars hälsa genom att lära dem att hantera känslor, ge dem självkännedom och utveckla deras empatiska och sociala förmågor.

I går eftermiddag samlades drygt 300 pedagoger i Duveholmsgymnasiets aula för att lyssna till SET-metodens grundare Birgitta Kimber. Hon föreläste om metoden, hur man ska arbeta med den och vikten av att arbeta med livskunskap i skolan.

Sex skolor

Sex skolor i Katrineholms kommun kommer att arbeta enligt metoden, det är Nävertorpsskolan, Sandbäcksskolan, Skogsborgsskolan, Tallåsskolan, Valla skola och Östra skolan.

– Målet är att alla skolor ska arbeta med den här metoden, säger Anneli Hedberg.

– Det finns många metoder att arbeta med livskunskap på, men SET är den enda metod som man forskat på och sett ett bra resultat på, säger Karin Nordén, projektledare på Katrineholms kommun.

Ida Peterzén och Maria Axelsson, från Nävertorpsskolan respektive Valla skola, är två av de 25 pedagoger som utbildats för att inspirera sina kollegor. De svarar bestämt ja på frågan om den här typen av ”utbildning” behövs i skolan.

Behöver stanna upp

– Vi lever i ett samhälle som snurrar väldigt snabbt. Ibland behöver vi stanna upp, säger Maria Axelsson.

– Och man behöver verktyg för att hantera olika situationer, fortsätter Ida Peterzén.

Birgitta Kimber säger att den psykiska ohälsan bland barn har fördubblats under de senaste tio åren. Och en av anledningarna är just stressen.

– Detta är en viktig folkhälsosatsning då allt arbete som främjar barn och ungdomarhälsa är investeringar för framtiden, säger Anneli Hedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om