I Sävstagården finns en avdelning som skiljer sig markant mot de äldre hyresgästerna. Det är barnavårdscentralen som ligger här i bottenvåningen.
BVC är en del av Vingåkers vårdcentral och hit kan vårdnadshavare till barn i åldern 0-6 år komma för hälsokontroller, vaccinationer och läkarbesök enligt Barnhälsovårdens riktlinjer.
BVC arbetar även med föräldrastöd både enskilt och i grupp.
Viktigt att veta är att ingen akutmottagning erbjuds, utan alla besök sker efter överenskommen tid.
På BVC arbetar distriktssköterskorna Karolina Schön och Marie Lidåker. Varje morgon har de telefontid mellan 8 och nio för att boka tid, svara på frågor och boka om när barnet är sjukt. Dessutom erbjuder de en service utanför telefontiden, då kan man tala in meddelande, så ringer de upp. Det är inte alla BVC som erbjuder detta, konstaterar Marie Lidåker.
Ett samtal under intervjun var från oroliga föräldrar som ville veta hur de ska göra för att få sitt egna brunnsvatten analyserat nu när de har smått hemma.
Karolina Schön berättar att det finns informationsblad som delats ut om detta och mycket därtill som vårdnadshavare kan fundera över och vart man ska vända sig inom kommunen.
Schön och Lidåker träffar blivande föräldrar för att informera om vad BVC erbjuder efter födseln. Det är frivilligt, men samtidigt är det barnens rätt att få ta del av de undersökningar som genomförs.
Från nyfödd upp till sex år vaccineras, mäts och vägs barnen, man följer utvecklingen och har koll på att utvecklingskurvan följs. Om inte så sätts det in resurser.
Varje måndag finns en läkare på plats.
Ett växande problem är övervikt och fetma, och det även hos barn. Därför gör BVC numera ett speciellt BMI utvecklat för barn för att ha ett mätvärde vad gäller fetma och vilka åtgärder som bör sättas in. Det finns bland annat ett "fetmateam" som BVC kan hänvisa till.
På BVC arbetar de främst med friskvård. Om ett barn blir sjukt är det vårdcentralen som gäller. BVC arbetar utifrån ett stadgat barnhälsovårdsprogram och i deras arbete ingår även att göra hembesök hos alla nyfödda och vid åtta månader.