Med anledning av att barn på flykt avvisas på vaga grunder vill jag nu ta upp några aspekter på FN:s konvention om barnets rättigheter. Låt mig till att börja med påminna om de fyra bärande elementen i denna konvention:
1. om att inte diskrimineras (Artikel 2)
2. barnens bästa i första rummet (Artikel 3)
3. rätten till liv, överlevnad och utveckling (Artikel 6)
4. rätten för barnet att göra sin stämma hörd (Artikel 12)
Barnkonventionen stammar, dels från FN-konventionen om civila och politiska rättigheter, och dels från FN-konventionen om sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter. Därför är det särskilt viktigt att se Barnkonventionen som en helhet, där de olika artiklarna skickligt vävts samman till barnets skyddsnät.
Barnkonventionen gäller varje enskilt barn i det egna landet. Men det finns också ett gränsöverskridande ansvar för regeringarna som kan utläsas av Artikel 4: Konventionsstaterna skall vidta alla lämpliga lagstiftningsadministrativa och andra åtgärder för att genomföra de rättigheter som erkänns i denna konvention.
Regeringarna, men också övriga nivåer i samhället – världen över, har genom Barnkonventionen fått ett fantastiskt instrument för att förbättra barnens uppväxtvillkor. Ett gemensamt språk och gemensamma begrepp som gäller barnen har utvecklats. Nästa alla länder har ställt sig bakom Barnkonventionen och ratificerat den, och därigenom gjort Barnkonventionen till ett bindande, legalt, folkrättsligt instrument. Endast USA har inte ratificerat, samt Somalia – som varken signerat eller ratificerat, av förklarliga skäl.
FN:s barnfond UNICEF har gjort utmärkta handböcker till stöd för implementeringsarbetet. Skickligt har regeringarnas framsteg och tillkortakommanden analyserats. Varje artikel har satts in i ett helhetsperspektiv.
Alla dessa artiklar har särkilt bärighet i synen på barnets rätt till återupprättelse. Men därtill ska barnet ses i förhållande till de fyra bärande elementen som jag tidigare talade om (icke-diskriminering, barnets bästa, barnets rätt till skydd, överlevnad och utveckling, samt rätten att göra sin stämma hörd).
Därtill kommer de inledande texterna i Barnkonventionen där det bland annat sägs att: "Konventionsstaterna erkänner att det i alla länder i världen finns barn som lever under exceptionellt svåra förhållande och att sådana barn kräver särskild uppmärksamhet”.
FN:s konvention om barnets rättigheter har satt barnet på dagordningen världen över. Här har alla de stater som anslutit sig till den ett stort ansvar. I grunden handlar det om mänsklig värdighet.
Lisbet Palme
före detta medlem av kommittén för Konventionen om barnets rättigheter