Bara timmar kvar efter 13 skolår

Nu är det bara timmar kvar, av 13 års skolgång. För kompisarna Felicia Viberg och Jacob Holst som tar studenten på lördag börjar det kännas lite nervöst nu. – Nu börjar man inse att det är på riktigt, säger de.

De har varit kompisar sedan sexan och nu tar de studenten på samma dag, fast i olika skolor. Felicia Viberg och Jacob Holst berättar om studenttiden och planerna framöver.

De har varit kompisar sedan sexan och nu tar de studenten på samma dag, fast i olika skolor. Felicia Viberg och Jacob Holst berättar om studenttiden och planerna framöver.

Foto:

Övrigt2018-04-30 07:00

Med bara timmar kvar av 13 års skolgång, börjar det kännas på riktigt för kompisarna Felicia Viberg och Jacob Holst. På lördag tar de studenten vid Lindengymnasiet respektive KTC och sedan väntar sommarjobb, lumpen, fast jobb och studier. Bara lördagens studentexamen med utspring, flakåkning, studentskiva och fest på Safiren på kvällen återstår.

– Det känns skönt. 13 års skolgång är slut. Men det är klart att det har varit roligt att vara i skolan, man träffar mycket folk där, säger Jacob Holst, som går ut fordons- och transportprogrammet.

De sista veckorna har det handlat mycket om att göra klart, i Felicia Vibergs klass drog ett av SO-ämnena ut på tiden och i Jacob Holsts klass skulle MYN-certifieringarna, där eleverna blir godkända för att arbeta som mekaniker utomlands, färdigställas. Men sedan i måndags är betygen satta och studenterna har pustat ut. Våren har också bestått av många studentfiranden.

Jacob Holst börjar jobba redan på måndag, han har fått fast jobb som bilmekaniker. Men han ska bara jobba i fem veckor, sedan rycker han in i lumpen i Skövde, där han ska göra elva månader som fältmekaniker. När det är klart ska han fortsätta på bilmekanikerjobbet i Katrineholm.

– Det känns inte så jobbigt att inte ha sommarledigt. Jag trivs jättebra på jobbet. Jag hade praktik där i tvåan och sedan ville de ha mig tillbaka på mer praktik och nu fick jag fast jobb, säger han.

Felicia Viberg ska läsa upp fyra gymnasiebetyg, för att få högskolebehörighet. Hon valde bort ämnena tidigare, men har nu ändrat sig och vill ha behörigheten.

– Jag läser upp dem i höst på Linden, så jag kommer tillbaka till skolan. På ett sätt vill jag egentligen komma ut i arbetslivet, men på andra sätt känns det lite tryggt att ha skola i höst igen.

Mot slutet av sommaren ska hon jobba som valmottagare och sitta på biblioteket och ta emot förtidsröster.

För Felicia Viberg är drömmen att jobba i butik, gärna med smink och mode.

– Vi har haft så mycket praktik under utbildningen att det räknas som att vi har ett års branschvana. Jag kan bokföring, lärt mig hur man köper in, vi har verkligen pluggat allt. Men helst skulle jag vilja ha ett eget klädmärke - men det är många år fram i tiden.

Hon vill börja jobba på hemmaplan, i Katrineholm, men skulle gärna flytta utomlands om några år, kanske till New York, kanske till Los Angeles.

Jacob Holst ser fram mot oberoendet, i att ha ett jobb och tjäna egna pengar.

– Vi har praktiserat tre dagar i veckan, jag har jobbat alla lov och studiedagar. Det blir skönt att vara oberoende, säger han.

Felicia Viberg tycker att det känns pirrigt att plötsligt inte ha skolan i ryggen.

– Man har så himla många förväntningar. Men det är också pirrigt att inte ha någon som backar upp en, ingen som säger "gå till matsalen", "gör det här".

Båda planerar att bo kvar hemma ett tag till, Jacob Holst för att det är onödigt att skaffa något eget när han ändå ska vara borta och göra lumpen, Felicia Viberg för att hon måste vara klar med högskolebehörigheten och ha fått ett jobb, för att klara kostnaderna. Men efter lördagens festligheter är de ute i livet, efter många år i skolbänkarna.

Studenten

Mellan 1831 och 1862 avlades studentexamen vid universiteten, som ett inträdesprov.

Mellan 1862 och 1968 hade gymnasieskolorna en enhetlig examen, med skriftliga prov och muntliga förhör.

1968 avskaffades den gamla studentexamen och ersattes av ett avgångsbetyg.

Med läroplanen 2010 fick svenska gymnasier tillbaka en sorts studentexamen, som nu kallas gymnasieexamen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om