I kyrkorna finns många värdeföremål. Kanske inte så ofta i klass med de kungliga begravningsregalierna, men ändå både stöldbegärliga och skyddsvärda ting. Biskop Johan Dalman i Strängnäs stift har sagt till Svt att man måste vara oändligt angelägen om säkerheten. "Samtidigt måste man få visa saker. Saker i kassaskåp är till liten nytta", fortsatte biskopen.
Stölder i kyrkor är inget nytt: redan 1811 tog sig den beryktade skurken Lasse-Maja in i Västra Vingåkers kyrka en natt och stal kyrksilvret, som aldrig återfanns. Men regaliestölden i Strängnäs nyligen har ändå bidragit till att man tänker mer på säkerheten, säger Thore Rosenberg, kyrkoherde i Västra Vingåkers och Österåkers församling.
– Vi har haft saker inlåsta i valv, men tidigare var det så att valvet stod lite öppet under gudstjänsten. Så gör vi inte längre. Nu tar vi ut det vi ska använda och sedan låser vi. Det är bland annat Strängnässtölden som gör att vi tänker så.
I kyrkorna finns en hel del värdeföremål, som brudkronor, konst, kyrksilver. I Österåkers kyrka finns ett antal antika vapen, värjor och en ukrainsk kroksabel, som tros ha hamnat i kyrkan efter slaget vid Poltava 1709.
– Vi reparerar kyrkan nu, men vi är väldigt noga med att det som är värdefullt är inlåst. Värjorna i Österåker står i ett larmat säkerhetsskåp, säger Thore Rosenberg.
Dag Forssblad, stiftsantikvarie i Strängnäs stift, konstaterar att det är en balansgång för kyrkorna, att dels kunna visa upp kulturarvet och dels skydda det.
– Vi har ett uppdrag att visa upp kulturarvet vi har inom kyrkorna. Men det ska göras på ett bra sätt. Generellt tycker jag att man har bra koll ute i församlingarna.
Efter Strängnässtölden, berättar Dag Forssblad, har flera församlingar hört av sig med frågor om säkerheten.
– Framförallt där man har planerat att köpa in montrar. Där har man nog backat lite.
Kyrkan samarbetar med polisen. Om något föremål, stulet från en kyrka, dyker upp på exempelvis auktionssajter, får kyrkan reda på det, berättar Dag Forssblad. Men en ökänd kyrktjuv på 1990-talet, som senare dömdes för 19 kyrkstölder, tog med sig stulna värdeföremål utomlands och hann sälja en del, innan han stoppades.
– Något föremål hittades genom att en antikvarie i Tyskland kände igen det på auktion och slog larm, säger Dag Forssblad.