Det finns sju anstalter i den högsta säkerhetsklassen, alla är slutna anstalter. Det är Kumla, Hall, Tidaholm, Hällby, Saltvik, Salberga och Norrtäljeanstalterna. I landet finns också 27 fängelser i säkerhetsklass två. Sex anstalter tar bara emot kvinnliga interner, men samtliga platser för kvinnor finns i säkerhetsklasserna två och tre, inga platser i klass ett. Alla anstalter har olika verksamheter som behandling, utbildning och arbete. Personer som är dömda till mångåriga fängelsestraff placeras oftast på anstalter av de två högre säkerhetsklasserna. Men alla som döms till mer än fyra år i fängelse hamnar först på Kumla.
– Först kommer klienterna till riksmottagningen i Kumla. Där utreder vi vilka risker som finns och vilka behov klienterna har. Det tar en till två månader. Därefter fattas beslut om placering, säger Joakim Righammar, sektionschef vid Kriminalvårdens placeringssektion.
I Adnan Rostam Mzoris fall kan riskerna vara högre än för "normalfången". Han har själv berättat att han fungerat som polisinformatör och har i den rollen berättat om brott andra kriminella utfört. Han har också hotat en person han utpressat med grupper som Bandidos och Hells Angels, mest troligt utan gruppernas godkännande.
– Det är ganska vanligt att klienter har någon form av skyddsbehov. Det är på en skala, från att vissa klienter inte ska sitta tillsammans, till större hotbilder. Föreligger det väldigt höga risker kan vi sätta in mer insatser. Det kan vara att man placeras extra skyddat på en specifik anstalt, säger Joakim Righammar.
Righammars uppfattning är dock, att det är ganska få allvarliga hot och våldshändelser på anstalterna.
– 2017 hade vi 39 rapporterade allvarligare hot mellan intagna och 113 allvarligare våldsincidenter på anstalter. Det har ökat sedan året innan. Men det är lite samma problem som med anmälda brott, har händelserna ökat eller har vi blivit bättre på att rapportera?
Generellt uppstår hoten och våldet ur ganska vardagliga händelser, internerna emellan.
– Vi har oftast bra koll på händelser som rör större hotbilder, säger Joakim Righammar.
De dömda har tre veckor på sig att överklaga domen till Svea hovrätt.