Både vinst och förlust för Merkel

Angela Merkels parti CDU backade i det tyska valet, och högerpopulistiska AfD tar plats i parlamentet. Men hur överraskande är resultaten egentligen?

Övrigt2017-09-20 14:30

Angela Merkel både vann och förlorade i söndagens tyska val.

Å ena sidan blev hennes parti CDU tillsammans med systerpartiet CSU störst, och Merkel får sitta kvar. Precis som väntat, alltså.

Det var också något som Merkel nämnde i sitt tal till sina anhängare i partihögkvarteret i Berlin på söndagskvällen. På det sättet hade man uppnått sitt mål, sa Merkel.

Å andra sidan blev resultatet för CDU/CSU betydligt sämre än i valet för fyra år sedan, och även sämre än vad opinionsmätningarna pekat på. Därför var stämningen på CDU-valvakan i Berlin också dämpad.

Ännu sämre stämning torde det ha varit hos socialdemokratiska SPD, som gjorde sitt sämsta val någonsin i ett förbundsdagsval.

Då hade det liberala FDP mer att glädja sig åt, de kommer in i parlamentet, förbundsdagen, igen. Men den största förändringen av det tyska politiska landskapet står förstås högerpopulistiska AfD för, som inte bara kommer in i förbundsdagen utan dessutom blir tredje största parti.

Denna nyhet spreds också snabbt över världen. Tyskland har fått ett högerpopulistiskt parti i sitt parlament. Därmed blir Tyskland förvisso mer likt många andra europeiska länder. Men historien gör att det finns en extra känslighet för tysk högerextremism, både i utlandet och i Tyskland.

Hur överraskande och omvälvande är då egentligen valresultatet? Om detta pratade ledande opinionsanalytiker vid en pressträff i Berlin på måndagen, dagen efter valet.

Några siffror talar trots allt snarare för ett ganska stort mått av kontinuitet. Visst gjorde CDU/CSU ett mycket dåligt val. Men det var faktiskt bara obetydligt sämre än i det förrförra valet, 2009. Att partierna i en storkoalition som Tyskland haft, alltså ett samarbete mellan de två största partierna CDU/CSU och SPD, skulle straffas av väljarna var kanske inte heller helt överraskande.

Och AfD då? Visst är det ett brott i tysk politik att de nu tar plats i parlamentet. Men det kom knappast som en blixt från klar himmel. AfD har haft stora framgångar i flera delstatsval, och alla opinionsmätningar har pekat på att de skulle komma in i förbundsdagen.

Nu vidtar svåra regeringsförhandlingar mellan partierna i nästa regering, som av allt att döma kommer bestå av CDU/CSU, miljöpartiet die Grünen och det liberala partiet FDP.

Även för AfD väntar utmanande tider, framhöll panelen av opinionsforskare. De är nya och därmed oerfarna i förbundsdagen, och i partiet finns dessutom hårda interna motsättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!