Ayşe Ilhan – hyllad pizzabagare i Flen

På internationella kvinnodagen valde onlinepizza.se att uppmärksamma Ayşe Ilhan, den okrönta pizzadrottningen i Flen, i ett inlägg som fick stor spridning över hela landet.

Övrigt2017-03-10 17:05

1984 tog Ayşe Ilhan och maken över Kungsvägskiosken men tanken när hon lämnade Turkiet några år tidigare var inte alls att driva gatukök. Hon utbildade sig bland annat till undersköterska men efter att paret framgångsrikt arrenderat en kiosk i Stockholm en sommar tog livet en ny riktning.

‒När vi läste om att den här sökte någon att driva den blev det att vi hamnade här. Ägaren var nöjd med oss, vi betalade hyran i tid och vi var skötsamma så han ville sälja bara till oss.

Men det var en nedgången kiosk som paret tog över.

‒99 byggde vi om totalt, allt var helt perfekt, varorna, köket, kvaliteten och livsmedelshygienen. När jag fick priset som renaste pizzeria var jag helt omedveten om att de hade kollat och jag blev lika snopen som nu när onlinepizza la ut bilden.

Inlägget uppmärksammade en hårt arbetade kvinna i en mansdominerad bransch.

‒Jag trodde att det fanns fler kvinnor i branschen. Jag är emot att dela upp manligt och kvinnligt, men tyvärr så är vissa kroppstunga arbeten svåra för kvinnor. Utifrån kan det se lätt ut, men det är ett tungt arbete.

Löpsedeln från Expressen sitter inramad på väggen och att ha ett klanderfritt gatukök betyder mycket för Ayşe Ilhan.

‒Eftersom jag har bakgrunden inom hälsa och sjukvård vet jag hur viktig hygienen är. Jag har lärt mig hantera mat jättenoga, man kan inte fuska.

Ayşe Ilhans man gick bort i cancer för tio år sedan.

‒Då var jag tveksam till om jag skulle driva det vidare, det var ett moraliskt tufft år. Men jag hade fina medarbetare som ställde upp för mig och jag har mycket hjälp, som Ayşe som jobbar från nio på morgonen till elva på kvällen.

Varje dag.

‒Men ensam är inte stark och jag vill tacka alla gäster, personalen, min släkt och mina barn. Utan deras stöd går det inte.

Hon tycker det svåraste med jobbet är att ligga steget före konkurrenterna men även att hitta kvalificerad personal.

‒De ska kunna mycket om livsmedel och även om det är snabbmat är vårt yrke inte så lätt. När folk säger att det kan vem som helst sårar det mig jättemycket. Jag önskar det fanns en utbildning för gatuköksmat precis som bagare eller annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om