Avloppsnäringen ska tas tillvara

Många små avlopp behöver blir mer kretsloppsanpassade. ‒Näringen ska tillbaka till åkermarken, säger Eva Frykman, miljöchef i Katrineholms kommun.

Övrigt2017-01-21 10:10

I dag hamnar slammet från trekammarbrunnarna i en extern slambrunn. I Katrineholms hämtas slammet sedan därifrån och sprids ut på åkrarna. I Flen och Vingåker går slammet in i det ordinarie avloppsverket.

‒Problemet är att slammet inte innehåller så mycket näring i dag. Det är väldigt mycket vatten i det. Och vi vill ha tillbaka näringen till åkermarken, säger Eva Frykman.

Därför ansöker nu Katrineholms kommun hos havs- och vattenmyndigheten om bidrag för ett lokalt vattenvårdsprojekt.

Kommunen ansöker om 255.000 kronor. Projektet beräknas kosta 517.000 kronor och resterande pengar skjuter Katrineholm, Vingåker och Flens kommuner till. Sörmland vatten, Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund och Lantbrukarnas riksförbund bidrar också.

Enligt Eva Frykman vill de tre kommunerna se vilka typer av lösningar det finns för att bättre ta tillvara på näringen och vilken av dessa som skulle kunna passa de tre kommunerna.

‒Det finns många olika lösningar. I Södertälje har man till exempel slutna tankar för toalettavloppet i stället för minireningsverk. Där blandar man aldrig toalettavloppet med disk och bad, dels för att bibehålla näringen och inte späda ut den med vatten, dels för att inte tillsätta en massa kemikalier, säger Eva Frykman.

I Katrineholm, Flen och Vingåker finns det i dag 10.000 små avloppsanläggningar som berörs av projektet.

Målet är att alla enskilda avlopp ska vara kretsloppsanspassade inom en period av 10-15 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!