Averheims kritik mot skolsituationen i Vingåker: "Siffrorna är katastrofala"

Enligt barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Hans Averheim (VTL) erbjöd Skolverket hjälp redan 2016, men Vingåkers kommun tackade nej. "Nu är betygsresultaten kända för alla och envar och siffrorna är katastrofala."

Hans Averheim (VTL) är skarpt kritisk till att inte stödinsatser satts in direkt när betygsresultaten i Vingåker började dala 2012.

Hans Averheim (VTL) är skarpt kritisk till att inte stödinsatser satts in direkt när betygsresultaten i Vingåker började dala 2012.

Foto:

Övrigt2018-09-29 05:00

En förlorad generation. Så sammanfattar oppositionspolitikern Hans Averheim situationen med niondeklassare som gått ut grundskolan utan godkända resultat i alla ämnen.

– Vissa av eleverna som inte har fått full behörighet kanske skulle ha kunna ta ikapp det. Inte minst med tanke på att väldigt många bara saknar behörighet i ett ämne. Det är viktigt att de får gå vidare mot vidare studier och nu måste Viadidakt komma in så att de får läsa ikapp, säger han.

Han är skarpt kritisk till att inte stödinsatser satts in direkt när betygsresultaten började rasa.

– Resultatet började dala 2012 och det har överhuvudtaget inte funnits någon åtgärdsplan under de här sex åren. Man måste sätta in extralektioner och stöd. Jag yrkade på att man skulle vända på varenda sten och vända oss till lärarna vid decemberbudgeten. Då skulle man ta bort resurslärare och banta ner verksamheten och det röstades igenom. Nu är betygsresultaten kända för alla och envar och siffrorna är katastrofala.

Hans Averheim berättar att han fått veta att Skolverket erbjöd Vingåkers kommun sitt stöd redan under hösten 2016, men att majoriteten tackade nej med hänvisning till att det skulle bli för rörigt då man skulle flytta eleverna till de tillfälliga paviljongerna.

– Jag blev vansinnig när jag fick höra det. Jag drev frågan för ett år sedan att vi måste ta fram en åtgärdsplan, koppla in rektorer och lärare och arbeta samfällt. Frågan blev så het så kommunledningen tog över frågan och gav klartecken till Skolverket. Det dödade den politiska striden, säger Averheim.

Han är dock mycket positiv till det treåriga arbetet, med Skolverket i spetsen, som inleddes i april.

– I förra veckan hade vi en genomgång med ledare, rektorer och lärare i teamet tillsammans med oss politiker och Skolverket. Man har gjort en sammanvävd analys som ska presenteras i detalj i oktober med en åtgärdsplan. Vi kommer att få väldigt mycket stöd och hjälp, även med utbildningsalternativ för obehöriga lärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om