I vård- och omsorgsprogrammets lokaler på KTC får elever i årskurs åtta testa att åka rullstol, borsta tänderna på varandra och bädda sängar. De praktiska momenten är till för att få en inblick i hur det kan vara att arbeta med att vårda äldre eller funktionshindrade.
– Det är en introduktion till vad man kan jobba med och vad gymnasieprogrammet innehåller, säger Johanna Flood, utredare på vård- och omsorgsförvaltningen.
Kursen inleds med två dagar teori på skolan där det även ingår praktiska övningar som att manövrera en rullstol, mäta blodtryck och mata varandra. Polis, räddningstjänst och ambulanspersonal har bjudits in för att berätta om sina yrken. Därefter följer två dagars praktik där man jobbskuggar en handledare på ett äldreboende eller daglig verksamhet för funktionshindrade. Efter det träffas eleverna för att utvärdera kursen.
Drygt 70 ungdomar sökte sommarkursen och 56 stycken fick en plats. Ersättningen är 150 kronor per dag i form av ett stipendium.
– Det är jättepositivt med så stort intresse för kursen. Det var fler sökande än platser så vi fick dra lott, säger Johanna Flood.
Söktrycket till vård- och omsorgsprogrammets 58 platser är stort och det finns en brist på vårdutbildad personal i kommunens verksamheter.
Kan ni utöka utbildningsplatserna?
– Tyvärr inte som det ser ut i dagsläget. Vi behöver ha kvalitetssäkrade praktikplatser till alla elever. Alla som söker har inte heller rätt behörighet, så vi är ganska väldimensionerade, säger David Rytter, rektor på KTC.
Johan Kristoffersson är vårdlärare och hoppas på att återse sommarkursens elever när de börjar gymnasiet.
– Vi försöker förtydliga att man kan läsa vidare efter vård- och omsorgsprogrammet, man väljer kurser så att man får rätt behörighet, säger han.
Ungdomarna, mestadels tjejer, provar de olika momenten och får med sig erfarenheter. Några är överraskade över hur obehagligt det är att vara utlämnad åt någon annan.
– Jag vill gå vårdprogrammet på gymnasiet och ville se om det verkade roligt. Hittills har det varit bra, säger Malva Norén.
– Det är kul att prova på. Jag kan tänka mig ett vårdyrke, men just nu lutar det åt att jag väljer samhällskunskapsprogrammet, säger Emelie Andersson.
Se när eleverna testar hur det är att köra rullstol: