En fritidsboende i Ättersta har i mark- och miljödomstolen fått rätt mot Vingåkers kommun.
Den 14 november i fjol beslutade Vingåkers kommun att förelägga en fritidshusägare att åtgärda sitt avlopp, genom att installera fosforavlastning. Skälet till det är att kommunen inte anser att avloppsanläggningen uppfyller kraven för avlopp i miljöer med hög skyddsnivå. Fritidshusägaren överklagade beslutet till Länsstyrelsen i Sörmland, som i maj i år avslog överklagandet.
Mannen har gått vidare till mark- och miljödomstolen, som alltså ger honom rätt. Han har till rätten sagt att nämndens beslut bygger på det felaktiga antagandet, att hans avloppsanläggning inte fungerar tillräckligt bra. I april 2016 inspekterades avloppet och mannen fick föreläggande om att tömma och rengöra delar av avloppet, åtgärder som sedan godkändes. Därmed måste avloppet också vara godkänt. Han uppger vidare att avståndet från hans avlopp till närmaste vattendrag, en å, är 1,8 kilometer och till närmaste dike 700 meter. Enligt expertis kan ingen fosfor i normalfallet nå ett vattendrag om sträckan är 150 meter eller mer.
Mark- och miljödomstolen konstaterar att avloppet uppfyller kraven som gäller i normal skyddsnivå men frågar sig om reglerna för hög skyddsnivå bör användas. Men eftersom avståndet mellan fritidshuset och ån är så långt kan inte avloppet befaras ha negativ inverkan på vattnet där.