Hur genomför man en uppgift i en fientlig omgivning? I militära termer kan man till exempel snabbt flyga in under radarn, använda stealth mode, dvs. göra sig osynlig som en ubåt eller smälta in. För det senare krävs ofta en förklädnad. Om uppgiften är att genomföra en affärsidé krävs, på samma sätt som för generaler i krig, både strategiska och taktiska överväganden.
Ingvar Kamprad och hans IKEA har ju varit i medias fokus den senaste tiden. Uppdrag Granskning med Janne Josefsson som härförare har grävt och gått hårt fram i vanlig ordning. Programmet öppnade mina ögon och tydliggjorde en frågeställning. Kanske inte som Josefsson hade tänkt sig utan: Varför måste lyckosamma företagare gå i landsflykt? Vore det inte bättre, i flera avseenden, om de kunde bo kvar här om de vill? Rausings, Tetra Pak, bor i London och exemplen är fler. Många idrottsmän inom t.ex. proffsfotbollen har månadslöner som överstiger årslönen för ledare av börsnoterade företag och har samtidigt hjältestatus! Ingen debatt – märkligt. Företagare ifrågasätts regelmässigt.
Ingvar Kamprad hade en enastående produktidé och hans företag expanderade. Han blev snart miljonär. Inte helt okontroversiellt i Landet Lagom, Den Högsta Moralens hemvist där Jantelagen råder. I denna fientliga miljö var han tvungen att verka. Han strategi blev att smälta in. Inga blanka kostymer, stora partyn eller lyxbilar utan han byggde upp en bild av sig själv som vardaglig och med enkla, lite småsnåla, vanor. Han lyckades skickligt koppla ihop sina produkter med Folkhemsbygget. IKEA´s vision, Att skapa en bättre vardag för de många människorna, passar som hand i handske. Omsorgsfullt, under lång tid, byggde Ingvar Kamprad upp bilden av sig själv som dyslektisk, lite dum, virrig, lätt alkoholiserad och snål småländsk gubbe. En sådan kan ju ingen ha något emot. En Under-dog-position - perfekt! Bakom denna image kunde det lyckosamma bygget av IKEA fortgå. Han blev dessutom folkkär.
Jag tror inte att den egna bilden av Ingvar Kamprad är helt sann. Han kanske gillar att vara sådan, vad vet jag? Men det går inte att fejka, att spela en roll kan bara skådespelare under kort tid. Man måste bli ett med sin vision. Ingvar Kamprad är IKEA, företagsnamnet består ju av hans namn och ursprungsadress.
Bilden har i alla händelser fungerat väl som ett nödvändigt kamouflage. Johan Stenebo, tidigare medarbetare och författare till boken Sanningen om IKEA, beskrev honom nyligen i tv som ett geni och briljant inom många områden. Den beskrivningen köper jag. Produktidén, mångfaldigt kopierad, var revolutionerande och företagsbygget är imponerande. Frågan är om inte Ingvar Kamprads roll som kommunikatör är den mest enastående.
Det är inte upp till mig att avgöra om Ingvar Kamprad har begått några oegentligheter. Min uppfattning är att han bara har agerat utefter vad som har varit möjligt och detta med bravur, ett föredöme för entreprenörer. Han har varit svensk fanbärare över hela världen och gjort Sverige känt. En nationell utmärkelse för detta skulle vara på sin plats!
Ska det behöva vara så här extremt besvärligt? Knappast! Jordmånen för företagande bör vara god, inga onödiga hinder. Företagsklimatet, vädret, borde vara mycket bättre.
I Katrineholms kommun pågår i dagarna arbetet med Vision 2025. Hur kommer den att påverka klimatet i Katrineholm?
Jan B Jansson
Katrineholm