Åtal väckt för mordet vid Östra skolan

Under fredagen lämnades åtalet för mordet vid Östra skolan och för flera andra grova brott in till Nyköpings tingsrätt.

Den 14 maj mördades en person i närheten av Östra skolan. Nu har åtal väckts för mordet och för en lång rad andra brott.

Den 14 maj mördades en person i närheten av Östra skolan. Nu har åtal väckts för mordet och för en lång rad andra brott.

Foto:

Övrigt2018-01-26 09:16

Det rör sig om en lång rad brott som det nu väckts åtal för. Chefsåklagare Robert Eriksson vid åklagarkammaren i Nyköping drar sammanlagt tio personer inför rätta.

Sju av dem åtalas för sin påstådda inblandning i det grövsta brottet i den omfattande förundersökningen: mordet på en 35-årig man utanför Östra skolan den 14 maj förra året.

Fyra av de sju åtalas för att ha begått mordet alternativt agerat medhjälpare. En femte man, en 35-åring, åtalas för att enligt åklagaren ha beställt mordet av en 40-åring som ingår i den mordåtalade kvartetten.

De fyra, samt "möjligtvis andra okända personer", har efter gemensam planering och tillsammans skjutit mordoffret till döds, enligt åklagaren.

Enligt stämningsansökan som i dag lämnades in till Nyköpings tingsrätt avlossades sju skott mot offret. Sex träffade. Offret avled genom förblödning.

Enligt åtalet hade den påstått lejda 40-åringen "kommunicerat med offret" och sett till att denne befann sig vid Östra skolan vid tidpunkten för mordet. 40-åringen har också sett till så att de som genomförde mordet hade tillgång till vapen. Samma man har också innehaft, transporterat och gömt mordvapnet, enligt åklagaren.

Den 35-åring som åtalas för anstiftan åtalas också för att ha iscensatt beskjutningen mot en person utanför Kullbergska sjukhuset sommaren 2014.

Bland de sju huvudåtalade är också flera åtalade för vapenbrott, som enligt åklagaren i några fall bedöms som grova.

Förutom för mordet och anstiftan till grov misshandel vid Kullbergska sjukhuset, har åtal även väckts för en lång rad andra brott.

Det gäller bland annat anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse – det vill säga attacken med en handgranat mot polisstationen i Katrineholm den 1 januari 2017. Även här är det 40-åringen från mordutredningen som åtalas. Han är misstänkt för att ha förmått en annan person att detonera handgranaten vid polishuset.

40-åringen är dessutom misstänkt för flera fall av våldtäkt som ska ha begåtts mot en person under 2016 och 2017 i Katrineholm.

Bland brotten märks också den grova utpressning mot ett företag, som kkuriren har berättat om tidigare.

Texten uppdateras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!