Asylstafetten startade 2013, med en vandring från Malmö till Stockholm, och har sedan dess fortsatt årligen, från Malmö till politikerveckan i Almedalen, förvaret i Åstorp, Göteborg och Öland. I år går deltagarna från Jönköping till Stockholm, via förvaret i Flen.
Syftet med stafetten är att uppmärksamma situationen för papperslösa och flyktingar och samtidigt sätta fokus på de röster som debatten handlar om. Asylsökande berättar om den egna situationen genom att bland annat hålla tal och spela gatuteater på olika platser i landet.
– Vi vill nå ut till människor och synliggöra situationen för asylsökande i dag genom bland annat ögonvittnesskildringar från asylprocessen, säger Andreas Mårtensson, en av initiativtagarna till asylstafetten.
I söndags nådde årets deltagare förvaret i Flen, där de höll tal och spelade teater. Dagen efter gav de sig av mot Sparreholm.
Hossein Nabawi, som kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn, är en av flera som deltar i den långa vandringen. För honom är deltagandet ett sätt att kämpa för att göra sin röst hörd.
– Jag får inte jobba, jag måste vänta på beslut. Det här är ett sätt att kämpa för mig, säger han.
Farhad, som inte vill uppge sitt efternamn, har vandrat med gruppen varje år sedan 2014. Han berättar att asylstafetten genom åren har blivit som en stor familj för honom.
– Jag var rädd över att bli deporterad till Afghanistan och väntade på beslut när jag fick höra om asylstafetten och gick med. Jag blev glad när jag träffade så många fina människor.
Tack vare asylstafetten känner Farhad också att han har fått en möjlighet att uttrycka sig och berätta sin historia.
– Vi berättar om oss själva, träffar fina människor från hela Sverige och spelar gatuteater.
Anders Lagbo, kyrkoherde i Flen, Helgesta-Hyltinge församling, tycker att asylstafetten är ett bra sätt att uppmärksamma flyktingars och papperslösas situation.
– Det finns så mycket som är ostrukturerat och orättvist, det här är ett suveränt sätt att uppmärksamma det, säger han.
För Mahmood Jamali, som väntar på ett andra beslut efter avslag på sin första asylansökan, är det viktigt att berätta om hur det är att vara papperslös i ett samhälle. Han har själv upplevt det i Iran, där han växte upp.
– Jag föddes i Afghanistan men min familj flydde till Iran på grund av oroligheter. Jag kunde varken gå i skolan eller skaffa mig ett vanligt jobb i Iran. Nu har jag fått avslag för att jag inte kan berätta om Afghanistan utan bara Iran. Men jag vill fråga de som gav det beslutet, hur mycket kommer de ihåg från när de var sex år?
Inte alla som deltar i Asylstafetten är asylsökande. För vissa handlar deltagandet om att visa solidaritet med de människor som befinner sig i en svår situation.
– Det är grymt bra att ungdomar försöker sätta asylfrågan på kartan, det är jätte viktigt. Jag går med för att visa solidaritet med de som befinner sig i den situationen, säger Ellie Cijvat.
I år avslutas asylstafetten på Mynttorget i Stockholm.